αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Πορτογαλία απαγορεύει στους εργοδότες να ενοχλούν τους εργαζομένους σε ώρες εκτός γραφείου

Η Πορτογαλία απαγορεύει στους εργοδότες να ενοχλούν τους εργαζομένους σε ώρες εκτός γραφείου

Σου έχει τύχει να σε πάρει τηλέφωνο ο εργοδότης σου ή να σου στείλει emails σε ώρες εκτός γραφείου; Μάλλον ναι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπήρχε πάντα -και στην Ελλάδα- και έγινε ακόμα πιο έντονο στην εποχή της πανδημίας όπου πολλοί άνθρωποι βρέθηκα να δουλεύουν μπροστά σε ένα laptop στο σπίτι τους, με τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής να ειναι πιο θολά.

Η Πορτογαλία προχωρά σε μια δυναμική κίνηση μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό. Όπως μεταδίδει το Euronews, εγκρίθηκαν από τη βουλή της χώρας οι νέοι κανόνες που προβλέπουν ότι οι εργοδότες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα αν πραγματοποιούν επαφή με εργαζομένους εκτός των ωρών γραφείου.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην πληρωμή των εξόδων που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως εργασία, όπως υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και διαδικτύου (οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώνουν αυτές τις δαπάνες ως εταιρικά έξοδα). Επίσης, απαγορεύεται στους εργοδότες να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους ενώ εργάζονται στο σπίτι.

Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία της Πορτογαλίας θα ισχύουν για εταιρίες που έχουν 10+ εργαζόμενους.

Μάλιστα το Euronews χαρακτηρίζει τις παραπάνω αλλαγές ως «game changer» στην remote εργασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =