αρχικηVIRALΗ «Πλαγάρα» πέταξε από την Μαδαγασκάρη και έφτασε στα Αντικύθηρα

Η «Πλαγάρα» πέταξε από την Μαδαγασκάρη και έφτασε στα Αντικύθηρα

Η συνέπεια και η επιμονή λένε ότι είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας. Και επιβεβαιώνεται στην περίπτωση αυτού του πουλιού, το οποίο ταξίδεψε για 26 ημέρες, διανύοντας 8.000 χιλιόμετρα.

Η πιο διάσημη μαυροπετρίτης στην Ελλάδα, με το όνομα «Πλαγάρα», έφτασε και πάλι στα Αντικύθηρα. Ξεκίνησε το ταξιδι της από την μακρινή Μαδαγασκάρη.

Η ακούραστη θηλυκή παρακολουθείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, δίνοντάς μας σπουδαίες πληροφορίες για τα ταξίδια της χάρη στον δορυφορικό της πομπό.

Η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική! Για 3η συνεχή χρoνιά φεύγει από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και φτάνει στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού.

Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016 άρα είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου. Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα.

? Η «Πλαγάρα», ο πιο διάσημος Μαυροπετρίτης στην Ελλάδα, έφτασε και πάλι στα αγαπημένα της Αντικύθηρα! Η ακούραστη…

Gepostet von Elliniki Ornithologiki Etaireia am Samstag, 25. April 2020
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 10 =