αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ περιοχή της Ελλάδας που είναι «πρωταθλήτρια» στις εξαγωγές

Η περιοχή της Ελλάδας που είναι «πρωταθλήτρια» στις εξαγωγές

Η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια των εξαγωγών καθώς καταγράφει την καλύτερη επίδοση. Η Αττική από την πλευρά της συγκεντρώνει το 50% των συνολικών εξαγωγών της χώρας αλλά έχει και έλλειμμα σχεδόν ίσο με ολόκληρης της υπόλοιπης χώρας.

Για τις περιοχές της Ελλάδας που αναδεικνύονται σε “πρωταθλήτριες” των εξαγωγών, για την ελληνική περιφέρεια των ρεκόρ, τα τυροκομικά-πρωταγωνιστές που σηκώνουν στους ώμους τους μια ολόκληρη περιοχή της χώρας και για τα ξυραφάκια που ταξιδεύουν σε ποσότητες από την Αττική στην Αμερική, μίλησε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” o Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επικαλούμενος και τα στοιχεία μελέτης του φορέα, με τίτλο “Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό”. Η μελέτη “ακτινογραφεί” τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τα έτη 2013-2017 σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση τους στον τομέα των εξαγωγών, αναδεικνύοντας και τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της πενταετίας.

«Με τη μελέτη μας αυτή πληροφορούμε για το εξωτερικό εμπόριο των 13 περιφερειών και των 52 περιφερειακών ενοτήτων ανά κυριότερο κλάδο και αγορά, όπως και για τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της πενταετίας το οποίο αναλύουμε και τις τάσεις που διαμορφώνονται σε αυτή την πενταετία» εξήγησε ο κ.Χασάπης που τόνισε πως ταυτόχρονα με τη γενικότερη εικόνα μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη αναλύεται και «η ανάδειξη των κλάδων και των αγορών αιχμής ανά περιφέρεια και νομό όπως και η εξαγωγική τους δραστηριότητα διαχρονικά».

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες οι αναλύσεις εστιάζουν περισσότερο στη μεταβολή των εξαγωγών, «αλλά και την εξαγωγική επίδοση που είναι είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός δείκτης, καθώς αφορά την αναλογία εξαγωγές προς ΑΕΠ». Στο σύνολο τους δε, σημείωσε, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα: «Το επιχειρείν είναι μέσα στο αίμα του Έλληνα, ειδικά στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα τελευταία χρόνια καλά, καθαρά από θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας», τόνισε για να καταλήξει στην εκτίμηση πως «το μοντέλο “τα πάντα να περνάνε μέσα από το κράτος”» έφερε τη χώρα στην περίοδο της κρίσης.

Ο κ. Χασάπης εξήγησε πως με βάση το σύνολο των δεδομένων, στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, παρότι σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, υπάρχει ακόμα διαδρομή που μπορεί να διανυθεί. «Αν και βλέπουμε πως οι εξαγωγές έχουν μεγαλώσει αρκετά και το 2018 έχουμε κλείσει με άνοδο περίπου στο 17%, πάλι είμαστε κοντά στις 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανάφερε και σχολίασε πως τα αποτελέσματα στον τομέα αυτό της ελληνικής οικονομίας έχουν ουσιαστική συμβολή στην εικόνα των χρηματοοικονομικών της χώρας. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών ισούνται με μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ. Αν λοιπόν ήμασταν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο θα είχαμε περίπου πέντε μονάδες παραπάνω στο ΑΕΠ της χώρας κι αυτές οι μονάδες μεταφράζονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ: μπορεί να μην χρειαζόμασταν μνημόνια» καταλήγει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =