αρχικηVIRALΗ περίεργη Villa Mache που βρίσκεται στην Αμοργό (ΦΩΤΟ)

Η περίεργη Villa Mache που βρίσκεται στην Αμοργό (ΦΩΤΟ)

Ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, που αναδιαμόρφωσε την κλασσική μουσική. Έγινε διεθνώς γνωστός ως Iannis Xenakis και χαρακτηρίζεται ως ιδιοφυΐα.

Οι πρωτοποριακές συνθετικές του μέθοδοι συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρήσης μοντέλων από τη θεωρία των συνόλων, τη θεωρία των πιθανοτήτων, τη θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή και την ακολουθία Φιμπονάτσι.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του ήταν το ιδιαίτερο σπίτι διακοπών που έχτισε στο νησί της Αμοργού και αποτελεί έως σήμερα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Η εξοχική βίλα σχεδιάστηκε και χτίστηκε για την κόρη του Ξενάκη, τη ζωγράφο και γλύπτρια Mâkhi Xenakis και τον Γάλλο σύζυγό της και συνθέτη François-Bernard Mache, το 1966. Η «Villa Mache», όπως ονομάζεται, βρίσκεται κοντά στις Λεύκες της Αμοργού, χτισμένη σε μια βραχώδη πλαγιά, με θέα στη βόρεια ακτή του κόλπου του Τυροκόμου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή, ολόλευκη κατοικία, που ταιριάζει τέλεια στο άνυδρο τοπίο των Κυκλάδων.

Οι λευκοί όγκοι που υψώνονται εναλλάσσονται με το γαλάζιο του πελάγους και το πράσινο της φύσης. Διαθέτουν μια ξύλινη εξώπορτα, πέτρινα σκαλοπάτια, ενώ μια κληματαριά ξεπροβάλει ανάμεσα στην ξερολιθιά και τους ασβεστωμένους τοίχους.

Αυτό που καταφέρνει ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας είναι να προσαρμόσει το μοντερνιστικό κίνημα στην κουλτούρα και τις καιρικές συνθήκες της Μεσογείου. Η κεντρική ιδέα θέλει τα δωμάτια ξεκάθαρα διαχωρισμένα μεταξύ τους που να συνδέονται μόνο με έναν εξωτερικό διάδρομο.

Η αυστηρότητα της λιτής, γεωμετρικής αρχιτεκτονικής εξισορροπείται και προσαρμόζεται στα ανθρώπινα μέτρα με τις καμπύλες γραμμές των δωματίων και τα παράθυρα-σχισμές, που ελέγχουν το φως και τη θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι μια κατοικία που ακροβατεί ανάμεσα στο μοντέρνο και την παράδοση.

Πηγή: bovary.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 1 =