Είναι κάτι που μάλλον έχεις στο μυαλό σου, όταν αναζητάς εργασίας: Θέλεις να βάλεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς στο βιογραφικό σου. Να το κάνεις να φαίνεται «φουλαρισμένο». Κι όμως, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη παγίδα. Πως; Αν γεμίσεις το βιογραφικό σου με προϋπηρεσία και skills που είναι άσχετα με την θέση που αναζητάς.
Εντάξει, είναι πολύ καλό που ποτέ δεν σταμάτησες να δουλεύεις, αλλά είναι και πολύ μεγάλο φάουλ να αναφέρεις προϋπηρεσία που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την θέση που ζητάς. Είναι σαν να μην ξέρεις καν για ποιον λόγο θες να πας εκεί πέρα, και ότι είσαι απλά διψασμένος για δουλειά—οποιαδήποτε δουλειά. Που, ναι, λογικό στην εποχή μας, αλλά φαίνεται άσχημο.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνη την πρακτική που είχες κάνει στην ρεσεψιόν ξενοδοχείου, αν τώρα αναζητάς μια θέση προγραμματιστή.
Επίσης κανείς μάλλον δεν ενδιαφέρεται για την προϋπηρεσία σου ως μπάρμαν, αν τώρα θέλεις μια θέση λογιστή. Έλα στην θέση του εργοδότη: Θα έδινες παραπάνω πόντους σε έναν υποψήφιο που θα περιελάμβανε στο βιογραφικό του πράγματα άσχετα με τη θέση που έχεις ανοίξει; Λογικά όχι.
Φρόντισε να χτίσεις ένα βιογραφικό όσο πιο κοντά γίνεται στην θέση που θέλεις να πάρεις. Ενώ είναι αρκετοί οι experts που συμβουλεύουν να μη στέλνεις το ίδιο ακριβώς βιογραφικό παντού. Να κάνεις μικρές ή μεγαλύτερες προσαρμογές, ανάλογα με την περίπτωση της θέσης που έχεις μπροστά σου.