αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Η ομάδα μου δούλεψε εξ αποστάσεως για 1 εβδομάδα. Και να τι μάθαμε»: Μια manager περιγράφει το νέο μοντέλο εργασίας

«Η ομάδα μου δούλεψε εξ αποστάσεως για 1 εβδομάδα. Και να τι μάθαμε»: Μια manager περιγράφει το νέο μοντέλο εργασίας

Είναι αλήθεια, ότι η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην digital εποχή που ζούμε. Ειδικά αν είσαι επιχειρηματίας, startupper ή freelancer, μπορείς πλέον να εργαστείς από οπουδήποτε, έχοντας απλά ένα laptop μαζί σου. Μπορείς να βρίσκεσαι στο δωμάτιο σου, σε έναν co-working χώρο ή σε μια απλή καφετέρια. Η δουλειά μπορεί να γίνει σχεδόν παντού. Και μπορείς να μιλάς ακόμα και με ανθρώπους… από την άλλη άκρη του κόσμου.

Η ομάδα μάρκετινγκ της εταιρίας HubSpot έκανε το «πείραμα»: Αποφάσισε να εργαστεί για 1 εβδομάδα εξ αποστάσεως. Η senior manager, Rachel Leist, περιγράφει στο blog post της, το πως ακριβώς ήταν όλο αυτό.

Στόχος να εργαστεί όλη η ομάδα παραγωγικά, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση που είναι το κάθε μέλος. Να βελτιωθεί η επικοινωνία, παρά την απόσταση. Οι εργαζόμενοι που είναι εξ αποστάσεως, α νιώθουν ότι εργάζονται full-time.

Η remote week περιλάμβανε και κάποιους κανόνες: Οι εργαζόμενοι μπορούσαν για 1 εβδομάδα να εργαστούν από οπουδήποτε θέλουν, αλλά ποτέ από τα γραφεία της εταιρίας. Όλοι έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις. Κανείς δεν μπορούσε να αναβάλει ή να ακυρώσει την παρουσία του σε ένα video meeting.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε, και η ομάδα κατέληξε σε κάποια βασικά συμπεράσματα, σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία. Καταρχήν, όταν συμμετέχουν πολλά άτομα σε ένα video meeting, συνήθως… γίνεται χαμός. Μιλάνε όλοι μαζί, ουσιαστικά συμπεράσματα δεν βγαίνουν, ενώ κάποιοι πιο «ντροπαλοί» μπορεί να μην καταφέρουν να πουν την άποψη τους. Η λύση εδώ είναι να υπάρχει κάθε φορά ένας συντονιστής, ο οποίος θα οργανώνει τη συζήτηση και θα φροντίζει έτσι ώστε να μιλήσουν όλοι. Και με πολιτισμένο τρόπο.

Επίσης, στο γραφείο η επικοινωνία είναι πιο άμεση. Συζητάς με τους συναδέλφους σου ακόμα και για άσχετα θέματα, όπως το νέο επεισόδιο του Game of Thrones. Αυτή η επικοινωνία και η άνεση μπορεί να χαθεί, όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να είσαι σχεδόν πάντα ανοιχτός στο να κάνεις μια βιντεοκλήση με έναν συνάδελφο. Να συζητήσετε κάτι ή να σε ρωτήσει κάτι που θέλει.

Βρες την ρουτίνα που σου ταιριάζει και κράτα την. Τις πρώτες ημέρες τις εξ αποστάσεως εργασίας, ίσως υπάρχει μια αμηχανία. Ξυπνάς το πρωί και δεν ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Να πέσεις κατευθείαν στη δουλειά; Να τσεκάρεις τα emails; Να κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα; Ναι πρέπει να φτιάξεις ένα «σταθερό» πρόγραμμα. Αλλά φρόντισε να είναι αυτό που τεριάζει σε εσένα.

Παρέμεινε ορατός ακόμα κι αν… δεν σε βλέπουν. Όπως είπαμε, με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εύκολο να χάσεις την άμεση επαφή με την υπόλοιπη ομάδα. Η καλύτερη λύση σε αυτό, είναι να συμμετέχεις σε όλα τα meetings. Να λες τις σκέψεις και τα νέα σου. Επίσης, έχε συμμετοχή σε εταιρικά chats. Για παράδειγμα στο Slack.

Το καλό wifi είναι απαραίτητο. Αν δεν έχεις την κατάλληλη τεχνολογία για να εργαστείς εξ αποστάσεως, όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Σκέψου να έχεις μια σημαντική βιντεοκλήση και ξαφνικά ο υπολογιστής σου να «παγώσει» επειδή δεν έχεις καλή σύνδεση στο ίντερνετ. Πριν προγραμματίσετε να εργαστείτε εξ αποστάσεως (ακόμα και αν πρόκειται για μια μέρα), δοκιμάστε τις τοποθεσίες από τις οποίες θέλετε να δουλέψετε. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή σύνδεση wifi. Το ίδιο τσεκ πρέπει να κάνεις και σε άλλους χώρους που ενδεχομένως σκοπεύεις να πας.

«Η remote week ήταν μια φανταστική εμπειρία για την ομάδα. Μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε στα ”παπούτσια” των συναδέλφων μας και να κατανοήσουμε πραγματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας», καταλήγει η Rachel Leist.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + eighteen =