αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ νέα τάση με τα «ξενοδοχεία τσέπης» στην Αθήνα

Η νέα τάση με τα «ξενοδοχεία τσέπης» στην Αθήνα

Ανατρέπεται το παραδοσιακό σκηνικό στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της ζήτησης για ταξίδια προς την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και τις αρνητικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Οι αλλαγές συντελούνται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο (στοιχεία Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, ΕΞΑΑΑ) μείωση πληρότητας 3,8%, μείωση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) 2,9% και αύξηση 1% της μέσης τιμής δωματίου.  Επιδόσεις οι οποίες μεταφράζονται σε μείωση διανυκτερεύσεων που αποτελεί το «προϊόν» που πουλάνε οι επιχειρήσεις του κλάδου στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ οι αρνητικές επιδόσεις αποτυπώνουν την υπερπροσφορά κλινών σε καταλύματα όλων των τύπων που υπάρχει πλέον στην πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί η σχέση προσφοράς-ζήτησης.

Δηλαδή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναδιανομή της πίτας στην ταξιδιωτική αγορά της Αθήνας με τους καθιερωμένους παίκτες (παλιοί ξενοδόχοι) να δέχονται πλέον ολοένα ισχυρότερο ανταγωνισμό από νέους, τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές κατοικιών που προσφέρονται μέσω πλατφορμών, όπως η Airbnb,αλλά και τα αναρίθμητα ξενοδοχεία «τσέπης» που διαθέτουν λιγότερα από 20 δωμάτια και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της GBR Consulting πως από τα 40 νέα ξενοδοχεία ή καταλύματα της Αθήνας τα οποία εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας στο πρώτο εξάμηνο του 2019, τα 36 διέθεταν λιγότερα από 18 δωμάτια και εξασφάλισαν άδεια ως ξενοδοχεία ή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων.

Μόλις τρεις από τις 40 νέες άδειες αφορούσαν μονάδες με περισσότερα από 50 δωμάτια. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Coco Mat Athens BC, 90 δωματίων, που βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.

Αποτέλεσμα εικόνας για coco mat athens

Η δεύτερη άδεια αφορά το, επίσης πέντε αστέρων ξενοδοχείο, Academia of Athens Autograph Collection, 63 δωματίων, της οδού Ακαδημίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Academia of Athens Autograph Collection,

Η τρίτη περίπτωση αφορά το Athenaeum Smart, τεσσάρων αστέρων, 53 δωματίων της Λ. Συγγρού.

Αποτέλεσμα εικόνας για athenaeum smart hotel athens

Πηγή: Economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =