αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ νέα γενιά ναυτιλιακών που «αποβιβάζεται» στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά τους

Η νέα γενιά ναυτιλιακών που «αποβιβάζεται» στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά τους

Θετικές ενδείξεις ανακοπής της πτωτικής πορείας των ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα διαπιστώνουν αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στον κλάδο.

Όπως μεταφέρεται στο Capital.gr από αρμόδιες πηγές, παρότι η τάση για συγχωνεύσεις διατηρείται, καθώς οι “μικροί” πλοιοκτήτες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους μεγάλους “χρηματιστηριακούς παίκτες”, υπάρχουν ορισμένες αντισταθμιστικές εξελίξεις, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά.

Αρχικά, αναδύεται στο προσκήνιο μία νέα γενιά εφοπλιστών των μεγάλων ναυτιλιακών οικογενειών, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας καινούριες εταιρικές οντότητες.

“Αυτές οι νέες εταιρείες επωφελούνται από σημαντική κεφαλαιακή και τραπεζική στήριξη και τείνουν να αποκτούν νεότερα πλοία” σημειώνουν πηγές που μελετούν την πορεία των ναυτιλιακών στην Ελλάδα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι, επίσης, η ανάδυση πολλών επενδυτικών funds, τα οποία έχουν τη διάθεση να διοχετεύσουν κεφάλαια σε νέες ναυτιλιακές. Ειδικότερα, αυτές οι εταιρείες βολιδοσκοπούν την αγορά, αναζητώντας τα κατάλληλα σχήματα που θα τους προσφέρουν υπεραξίες σε βραχυπρόθεσμο με μεσοπρόθεσμο επίπεδο. 

Ένας τρίτος θετικός παράγοντας είναι οι καλές αγορές των containerships και bulk carriers, οι οποίες, όπως λέγεται στον Πειραιά, έχουν “ανοίξει την όρεξη” σε νέους επενδυτές και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών οντοτήτων. Άλλωστε, το ράλι στις δύο ναυλαγορές είναι παρατεταμένο και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αποκλιμάκωσης τουλάχιστον άμεσα.

“Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί αν ο συνολικός αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχει ξεκινήσει να αυξάνεται, αλλά οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων” τονίζουν στο Capital.gr άνθρωποι κοντά στα ναυτιλιακά γραφεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 5 =