αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ μεγάλη «κλοπή»: Μέσα σε 6 μήνες πληρώσαμε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές προμήθειες

Η μεγάλη «κλοπή»: Μέσα σε 6 μήνες πληρώσαμε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές προμήθειες

Μπορεί να είμαστε σε περίοδο πανδημίας, ωστόσο οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν «τσουχτερές» προμήθειες στις τράπεζες. Όπως σημειώνει το Newmoney.gr, το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Ελλάδα έχουμε καταβάλει σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε προμήθειες.

Η Alpha Bank είδε τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να μειώνονται κατά 13,1% ή 11,7 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020, «αγγίζοντας» τα 77,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και των προμηθειών δανείων, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών και την έκδοση ομολόγων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19. Το α’ εξάμηνο 2020, ωστόσο, αυτά ανήλθαν σε 166,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,1% σε ετήσια βάση που προέρχεται κυρίως από την υψηλότερη συνεισφορά των καρτών, καθώς και από την θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, εμφάνισε το επίμαχο διάστημα καθαρά έσοδα από προμήθειες 151 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αυτά αυξήθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2020, με τους κύριους συντελεστές της αύξησης να ήταν η εκταμίευση νέων δανείων, η διαχείριση περιουσίας, καθώς και η επενδυτική τραπεζική. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 0,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένα κατά τρεις μ.β. συγκρινόμενα με το α’ τρίμηνο 2020.

Η Eurobank εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους πελάτες της τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ εάν προστεθούν και οι δραστηριότητες του εξωτερικού τότε το ποσό «αγγίζει» τα 180 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019 (αύξηση 15,7%). Η ενίσχυση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από ενοίκια, τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας. Σε επίπεδο τριμήνου, βέβαια, αυτά μειώθηκαν κατά περίπου 3%.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε έσοδα 54 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2020 από 63 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020, με τις προμήθειες από υπηρεσίες διαμεσολάβησης να σημειώνουν πτώση της τάξεως του 26,7% ή τρία εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Σε επίπεδο εξαμήνου, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019, ανερχόμενα σε 118 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+15,4% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας την ενίσχυση των προμηθειών από κάρτες (+28,0% σε ετήσια βάση), υπηρεσίες διαμεσολάβησης (+17,2% σε ετήσια βάση) και δάνεια (+14,8% σε ετήσια βάση).

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» κάλεσε τις τράπεζες «να προχωρήσουν, στη συγκυρία αυτή, σε μειώσεις των χρεώσεων – προμηθειών των διατραπεζικών συναλλαγών και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής διευκολύνοντας τις συναλλαγές και συμβάλλοντας έτσι με ουσιαστικό τρόπο στην κοινή προσπάθεια».

Επίσης η Αρχή με ανακοίνωσή της καλεί και τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο όλοι, καταναλωτές αλλά και προμηθευτές, υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και υποχρεώνονται σε θυσίες» όπως σημειώνεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 11 =