αρχικηVIRALΗ μαθηματική εξίσωση που έχει κάνει άνω- κάτω το Twitter. Εσύ μπορείς να βρεις την λύση;

Η μαθηματική εξίσωση που έχει κάνει άνω- κάτω το Twitter. Εσύ μπορείς να βρεις την λύση;

Άνω κάτω έγινε η κοινότητα των μαθηματικών στο Τwitter εξαιτίας μίας εξίσωσης. Ένας χρήστης ανέβασε την εξίσωση 8 ÷ 2(2+2) και ζήτησε τις απαντήσεις των χρηστών. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η σωστή απάντηση για το αποτέλεσμα είναι 16. Πολλοί όμως διαφώνησαν και επέμεναν ότι η απάντηση είναι 1.

Τότε ξεκίνησαν και οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ των μαθηματικών, οι οποίοι συνήθως διακρίνονται για την μετριοπάθεια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλο το Twitter συμφώνησε ότι για να λυθεί η εξίσωση πρέπει να ξεκινήσει κανείς πρώτα από ό,τι βρίσκεται μέσα στην παρένθεση. Έτσι 2+2=4. Άρα το επόμενο βήμα είναι 8÷2×4. Και εδώ ξεκίνησαν τα προβλήματα. Όταν κάποιος έχει μία διαίρεση και έναν πολλαπλασιασμό με ποιο πρέπει να ξεκινήσει. Αν κάνουμε πρώτα την διαίρεση τότε έχουμε 4×4 = 16. Εάν όμως, κάνουμε πρώτα τον πολλαπλασιασμό τότε έχουμε 8÷8 = 1.

Σχετικό κείμενο έγραψε στους New York Times ο καθηγητής μαθηματικών στο Κορνέλ, Steven Strogatz.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι η σωστή απάντηση είναι το 16, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα προηγείται η παρένθεση, μετά έρχονται ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση και στο τέλος η πρόσθεση και η αφαίρεση. Ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση έχουν την ίδια προτεραιότητα. Άρα τι κάνουμε πρώτα από αυτά; Ξεκινάμε από όποια πράξη είναι από αριστερά και συνεχίζουμε προς τα δεξιά.

Το ίδιο ισχύει και με την πρόσθεση και την αφαίρεση, που επίσης έχουν -μεταξύ τους- την ίδια προτεραιότητα: ξεκινάμε τις πράξεις από  αριστερά προς τα δεξιά.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =