αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος του Σωκράτη για να φτάσεις στην επιτυχία και στην ευτυχία: Εξηγεί μια καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Yale

Η μέθοδος του Σωκράτη για να φτάσεις στην επιτυχία και στην ευτυχία: Εξηγεί μια καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Yale

Τελικά τι χρειάζεται να κάνεις για να γίνεις ευτυχισμένος και πετυχημένος στη ζωή σου; Όχι, τα χρήματα ή η αποδοχή των άλλων δεν κάνουν τη διαφορά.

Το κλειδί βρίσκεται σε ένα απλό χαρακτηριστικό που διαθέτουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι: Την αυτογνωσία. Αυτό λέει η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του διάσημου Πανεπιστημίου Yale, Tamar Gendler.

Στην δουλειά, η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, όπως σημειώνει το CNBC.

Η Gendler η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μπορούν να λύσουν τα σύγχρονα προβλήματα, θεωρεί πως η οικοδόμηση του χαρακτηριστικού αυτού, περιλαμβάνει την επαφή του καθενός με τον «Σωκράτη που κρύβει μέσα του».

«Η Σωκράτης ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει τα πάντα», λέει η Gendler σε ένα πρόσφατο επεισόδιο podcast του «The Happiness Lab». Η σωκρατική μέθοδός περιλάμβανε την απάντηση σε ερωτήσεις… με ερωτήσεις, αντί για άμεσες απαντήσεις. Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές τους.

«Αυτό είναι το είδος κατανόησης που χρειάζονται οι άνθρωποι για να γίνουν πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι», λέει η Gendler.

Ο φιλόσοφος συχνά λειτουργούσε σαν… επίμονο νήπιο, ρωτώντας «γιατί». Απαντώντας έτσι σε κάθε δήλωση ή ερώτηση, λέει η Gendler. Ξεκινήστε να κάνετε το ίδιο για κάθε πεποίθηση που προσπαθείτε να… ξεμάθετε. Αν προσπαθείτε να ξεφύγετε από την ιδέα ότι τα χρήματα ή η εξωτερική έγκριση μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: Γιατί πιστεύεις ότι τα χρήματα θα με κάνουν ευτυχισμένο; Την τελευταία φορά που πήρες χρήματα, τι ένιωσες πραγματικά;

Αν δεν θέλετε να χτίσετε μια σχέση με έναν Έλληνα φιλόσοφο που έχει φύγει από αυτό τον κόσμο εδώ και πολύ καιρό, οραματιστείτε να κάνετε την ίδια συνομιλία με έναν από τους πραγματικούς σας φίλους.

Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά το μη λεκτικό ισοδύναμο του να ρωτάει κανείς τον εαυτό του ξανά και ξανά «γιατί», λέει η Gendler — βοηθώντας τον έτσι να αγνοήσει τους περισπασμούς και να δει τι πραγματικά συμβαίνει.

«Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια λύση, γιατί η πλήρης αυτογνωσία είναι σχεδόν αδύνατη: Θα έχουμε πάντα κάποια τυφλά σημεία. Αλλά το να ρωτά γιατί σκέφτεται και νιώθει έτσι, μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μεγάλο βαθμό στο να αποβάλει πεποιθήσεις που δεν τον εξυπηρετούν», τονίζει η ψυχολόγος.

Ακόμη οι μικρές συνειδητοποιήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι χαρακτηριστικά που έχουν όσοι φτάνουν «αθόρυβα» στην επιτυχία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + twenty =