αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος του «γκρίζου βράχου» για να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους

Η μέθοδος του «γκρίζου βράχου» για να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους τοξικούς ανθρώπους. Μπορεί να έχεις τέτοια άτομα στον κύκλο σου, είτε στο επαγγελματικό πεδίο είτε στην προσωπική σου ζωή.

Είναι πολύ κρίσιμο το να βάζεις όρια σε τέτοιους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να απομακρύνεσαι, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να αλληλεπιδράσουμε με ναρκισσιστές και άλλες τοξικές προσωπικότητες. Ευτυχώς, μπορούμε να προστατέψουμε τον προσωπικό μας χώρο με μια τεχνική που ονομάζεται «γκρίζος βράχος» (grey rock method).

Η μέθοδος συνίσταται κατά βάση στο να γίνεις το ανθρώπινο ισοδύναμο ενός γκρίζου βράχου, δηλαδή απλά να μην αντιδράς, να παραμένεις απαθής στις προκλήσεις του άλλου. Έχοντας στο μυαλό σου την εικόνα ενός γκρίζου, ακίνητου βράχου, ασχολείσαι μ’ αυτό το άτομο ό,σο λιγότερο γίνεται και ειδικότερα, όντας μη συναισθηματικός και ψύχραιμος. Γίνεσαι σκόπιμα απαθής συναισθηματικά, αδιάφορος, βαρετός -ουσιαστικά λειτουργείς σαν βράχος. Αυτή η τεχνική μπορεί να αποτελέσει πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για όσους μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν και να διατηρούν σταθερά, υγιή όρια με άτομα που είναι ναρκισσιστές ή έχουν ναρκισσιστικές τάσεις.

Στους τοξικούς ανθρώπους αρέσει να παίζουν παιχνίδια, να διατηρούν τον έλεγχο και να χειραγωγούν τους άλλους. Όταν γίνεσαι «γκρίζος βράχος», δεν ασχολείσαι μ’ αυτά τα άτομα ή τη συμπεριφορά τους. Είτε αποφεύγεις εντελώς την αλληλεπίδραση μαζί τους ή την κάνεις πολύ σύντομη και μη συναισθηματική.

Η συναισθηματική αποστασιοποίηση εξυπηρετεί στο να υπονομεύσει τις προσπάθειες π.χ. του ναρκισσιστή να σε δελεάσει και να σε χειραγωγήσει. Σ’ έναν «γκρίζο βράχο» ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τυπικές του τακτικές χειραγώγησης. Αφού δεν υπάρχει η συναισθηματική αντίδραση στην οποία έχει συνηθίσει, του αφαιρείς τη «διασκέδαση» του να παίζει μαζί σου. Επίσης του στερείς αυτό που χρειάζεται και επιθυμεί περισσότερο –την προσοχή. Αν εφαρμόσεις σωστά την τεχνική, γίνεσαι τόσο δελεαστικός όσο ένας αδιάφορος γκρίζος βράχος. Του γίνεσαι βαρετός και παύει να ενδιαφέρεται για σένα.

Οι ναρκισσιστές βαριούνται εύκολα όταν δεν παίρνουν κάποια αντίδραση. Έχουν την τάση να αναζητήσουν άλλους, πιο ελκυστικούς στόχους.

Συμπεριφερθείτε όσο πιο ήπια γίνεται, μιλώντας με ουδέτερο τόνο φωνής και δίνοντας σύντομες και ευγενικές απαντήσεις, π.χ. «ναι», «όχι», «δεν ξέρω», «Αααα», χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Εάν πρέπει να συνεργαστείτε με έναν συνάδελφο για κάτι επαγγελματικό, χρειάζεται λίγη περισσότερη επιδεξιότητα. Δώστε σύντομες απαντήσεις όταν χρειάζεται να μιλήσετε μαζί τους. Αποφύγετε περιττές λεπτομέρειες και ολοκληρώστε τη συνομιλία το συντομότερο δυνατό.

Ερωτήσεις που αφορούν την εργασία, από έναν τοξικό συνάδελφο πρέπει να αντιμετωπίζονται πρακτικά και λογικά. Μοιραστείτε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, μην εκφράζετε απόψεις και συναισθήματα. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο ή μέσω μηνυμάτων. Αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις δια ζώσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × two =