αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ «μάχη της μπύρας»: Γιατί οι μικροζυθοποιοί έχουν εξαγριωθεί με το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Η «μάχη της μπύρας»: Γιατί οι μικροζυθοποιοί έχουν εξαγριωθεί με το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

«Τον ύπνο τους» έχουν χάσει εδώ και μερικά 24ωρα οι Έλληνες μικροζυθοποιοί, με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει το καθεστώς ελέγχου στην παραγωγή μπίρας. Οι τροποποιήσεις που προωθούνται με σχέδιο νόμου που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση εκτιμάται πως επιβαρύνουν με υπερβολική γραφειοκρατία τις επιχειρήσεις του κλάδου και υπονομεύουν την προοπτική του, αυξάνοντας κατακόρυφα τα λειτουργικά κόστη.

«Η μικροζυθοποιία κινδυνεύει με αφανισμό, εάν υλοποιηθούν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο. Ήδη, τα περισσότερα μικροζυθοποιία αιμορραγούν από τον σκληρό ανταγωνισμό. Αν φορτωθούν και με πρόσθετα κόστη, είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξουν», επισημαίνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του χώρου.

Παρότι διαφωνούν σε πολλά σημεία του σχεδίου νόμου, ο οποίος κοινοποιήθηκε στον κλάδο στις 10 Δεκεμβρίου από την ΑΑΔΕ, οι βασικές ενστάσεις εντοπίζονται στην αδικαιολόγητα πολύ αυστηροποίηση των ελέγχων. Οι μικροζυθοποιοί υποστηρίζουν θα χρειαστεί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, το οποίο θα απασχολείται αποκλειστικά με την διεκπεραίωση της αναγκαίας γραφειοκρατίας, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πόροι.

«Θα χρειάζεται ένας άνθρωπος μόνο για να καταγράφει και να αποστέλλει τα απαραίτητα έγραφα που απαιτούνται σε καθημερινή βάση για την παραγωγή της μπίρας» σημειώνουν χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για παραλογισμό.

Από εκεί και πέρα σοβαρές αντιρρήσεις υπάρχουν για την ελάχιστη χωρητικότητα των βραστήρων, οι οποίοι θα πρέπει είναι μεγαλύτεροι από 1.000 λίτρα, τη στιγμή που το 50% των μικροζυθοποιίων έχει βραστήρες κάτω από 1.000 λίτρα.

Εάν δεν επιτραπεί στα υφιστάμενα ζυθοποιία να συνεχίσουν με τους υφιστάμενους βραστήρες, και υποχρεωθούν να προχωρήσουν στην αγορά νέων, αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, αφού πολλά δεν έχουν τα χρήματα για νέες επενδύσεις. Αντίθετα, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δίνουν μάχη επιβίωσης.

Οι μικροζυθοποιοί καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την στάση της καθώς κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος συντηρεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας κυρίως στην επαρχία και τονώνει την εγχώρια παραγωγή. «Θα καταλήξουμε dealer των εισαγόμενων μικροζυθοποιίων. Αφού όσοι δεν κλείσουν, θα αναγκαστούν να φέρνουν εισαγόμενες», όπως προειδοποιούν οι ίδιοι.

Τέλος, ζητούν νέα παράταση στη διαβούλευση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2019, καθώς το περιθώριο που δόθηκε έως την 27η Δεκεμβρίου δεν αρκεί για να αποκρυσταλλώσουν άποψη επί του σχεδίου νόμου και να καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Πηγή: Mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =