αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον νόμο για τον «βάσιμο λόγο» απόλυσης

Η Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον νόμο για τον «βάσιμο λόγο» απόλυσης

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα στην βουλή. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και εν συνεχεία η Ελληνική Λύση και το Κίνημα Αλλαγής διαμαρτυρήθηκαν για τροπολογίες που εισήγαγε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

H πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:

– Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
– Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
– Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της φιλικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών.

Η άλλη τροπολογία αφορά το πλαφόν για τις συντάξεις, το οποίο ορίζει ότι η μέγιστη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται στα 4.608 ευρώ.

Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση λειτουργεί με αντεργατικό τρόπο, φέρνοντας τροπολογίες την τελευταία στιγμή, και λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Εστιάζοντας κυρίως στην πρώτη τροπολογία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + ten =