αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κουρούτα, το Σούνιο και άλλα: Οι δημοφιλείς προορισμοί που μπορείς να πας με αυτοκίνητο

Η Κουρούτα, το Σούνιο και άλλα: Οι δημοφιλείς προορισμοί που μπορείς να πας με αυτοκίνητο

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι υπό πρωτόγνωρες συνθήκες πλησιάζει ταυτόχρονα με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τουριστική περίοδος θα κυλήσει με διαφορετικούς όρους και πολλές αλλαγές, όπως φαίνεται, στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, πρωταγωνιστές αυτού του καλοκαιριού θα είναι οι προορισμοί που είναι προσεγγίσιμοι με αυτοκίνητο, όπως φαίνεται ήδη από την διαμόρφωση των τιμών των κατοικιών με εποχιακές-βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι τιμές των περιοχών αυτών είτε μένουν σταθερές σε αντίθεση με την γενικότερη τάση μειώσεων ή παρουσιάζουν αυξήσεις.

Ο αριθμός των ακινήτων που έμπαιναν σε τέτοιους είδους μισθώσεις είχε αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, πολλοί έλληνες ιδιοκτήτες που εν μέσω οικονομικής κρίσης ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα τους για παραπάνω εισόδημα αλλά και να συγκεντρώσουν χρήματα για την συντήρηση, πληρωμή φόρων καθώς και δανείων που βαρύνουν το ακίνητο. Από την άλλη, οι ξένοι ιδιοκτήτες τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησαν σε ανάλογη εκμετάλλευση του ακινήτου τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας “εκτός από τους πρωτοκλασάτους προορισμούς, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στην χώρα μας τα μνημονιακά χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη πτώση που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 60%”.

“Γενικότερα, η αγορά -επένδυση σε εξοχική κατοικία σε top τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, επιχειρηματική επένδυση με πολύ καλές αποδόσεις. Ενώ πολλές φορές η τιμή πώλησης μιας εξοχικής κατοικίας, καθοριζόταν ανάλογα με τα έσοδα του ακινήτου και την πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει αυτό το καλοκαίρι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί. Η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα ταξίδια λόγω της πανδημίας κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τους προορισμούς που είναι προσεγγίσιμοι οδικώς, τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα της Ε-Real Estates.

Η Κουρούτα στο νομό Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία, παρουσιάζει αύξηση + 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560€ έως 880€. 

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Ν. Αχαΐας, μια περιοχή κοντά στην Αττική σε απόσταση περίπου 1,5-2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για την νέα Εθνική Οδό. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, +16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600€-756€ για το ίδιο διάστημα σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630€.

Το γραφικό Γύθειο στη γραφική Μάνη καταγράφει αυξήσεις κυρίως για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10,53% έως και 23,49 %, αλλά και πάλι οι τιμές παραμένουν δελεαστικές για 7 διανυκτερεύσεις: 4μελής οικογένειας ή/και 6 ατόμων σε εξοχική κατοικία πλησίον της θάλασσας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν προορισμούς κοντινούς του νομού Αττικής περιοχές όπως η Π.Φώκαια, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, οι οποίες καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του φετινού καλοκαιριού.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε δημοφιλή νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη όπου υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με τις κρατήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε-Real Estates, στην Οία το 2019 για τον μήνα Ιούλιο, η πληρότητα ήταν 99% με κλειδωμένες κρατήσεις, φέτος η πληρότητα είναι 95% αλλά δεν είναι δεδομένο αν θα έρθουν οι τουρίστες, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις ακόμη και 50%.

“Γενικότερα στο σύνολο των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές παρουσιάζουν γενναίες μειώσεις που θα κορυφωθούν ή θα ρυθμιστούν ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών είτε εγχώριων – είτε αλλοδαπών. Γενικότερα, ο ανταγωνισμός το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος γι ΄αυτό καταγράφονται μεγάλες μειώσεις των τιμών μίσθωσης”, εκτιμά ο Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει: “πολλά ακίνητα ανήκουν σε αλλοδαπούς που δεν θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και επιθυμούν έσοδα από το περιουσιακό τους στοιχείο, παράλληλα, πολλά εξοχικά που διατίθενται προς μίσθωση, διαχειρίζονται από αλλοδαπές εταιρείες που έχουν ρίξει τις τιμές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και μείωση της χασούρας.

Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης, τη φετινή χρονιά έχουν στοχεύσει -επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των ταξιδιωτών εγχώριων ή μη θα αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορονοϊού”.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ρευστότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει αυτή τη χρονιά όλους τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό. “Διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά όσον αφορά την τουριστική σεζόν της χώρας μας, τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στη παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στις χώρες που αποτελούν τους παραδοσιακούς επισκέπτες της Ελλάδας”, καταλήγει ο κ. Μπάκας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =