αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κατάρρευση της Archegos και οι επενδυτές που «χτίζουν» τεράστια μερίδια

Η κατάρρευση της Archegos και οι επενδυτές που «χτίζουν» τεράστια μερίδια

Η κατάρρευση της Archegos Capital Management, ενός fund το οποίο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να ωθήσει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να θέσουν το ερώτημα εάν πρόκειται για ακόμη μία οικονομική καταστροφή η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Το γεγονός ότι επιτρέπεται σε επενδυτές να “χτίζουν” τεράστια μερίδια σε μεμονωμένες εταιρείες χρησιμοποιώντας παράγωγα τα οποία είναι κρυμμένα από το δημόσιο “μάτι” – χρησιμοποιώντας μάλιστα δανεικά κεφάλαια για να το πράξουν – θέτει σε μια χούφτα χρηματιστών της Wall Street το βάρος να ελέγξουν την ίδια την ανάληψη ρίσκου εκ μέρους τους. Ίσως αυτή να μην είναι μια ιδανική συνθήκη. Η επενδυτική εταιρεία του Bill Hwang, η οποία κατέληξε να ενεργοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα margin call στην ιστορία, ήταν μια καταστροφή που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συνέβαινε.

Πόνος

Μολονότι υπάρχουν πολλά τα οποία έχουμε ακόμη να μάθουμε για το πώς η Archegos είχε δομήσει τις γιγαντιαίες επενδύσεις της – και, κυρίως, το πώς ακριβώς οι διάφορες τράπεζες οι οποίες της παρείχαν χρηματοδότηση εκτέθηκαν σε αυτές – σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του Hwang ήταν πίσω από μια σειρά συναλλαγών που μέχρι πρόσφατα εκτίνασσαν τις μετοχές των ViacomCBS και Discovery, ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά παρουσίαζε πτώση.

Δυστυχώς για τον Hwang, η αγορά ήταν τελικά υπερβολικά μεγάλη για να ποντάρει εναντίον της. Καθώς ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες είχε στοιχηματίσει, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού κολοσσού αναζήτησης στο διαδίκτυο Baidu και της ViacomCBS, βρέθηκαν σε φάση sell-off, η στρατηγική της Archegos γύρισε “μπούμερανγκ”. Μαζί με τον Hwang, οι χρηματοδότες της εταιρείας του κατέληξαν επίσης να υφίστανται οικονομικό πόνο.

Το fund του διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 10 δισ. δολ., με τις συνολικές του θέσεις να είχαν πιθανότατα ξεπεράσει και τα 50 δισ., κάτι που κατέστη δυνατό από τη χρηματοδότηση εκ μέρους μερικών από τα πιο διάσημα ονόματα της Wall Street, από τη Goldman Sachs έως τη Morgan Stanley. Ήταν η τεράστια συγκέντρωση θέσεων της Archegos σε μεμονωμένες εταιρείες που πρόσθεσε στον οικονομικό πόνο της τωρινής της “ανατίναξης”.

Πακέτα

Καθώς είχαν φτάσει να ανησυχούν για την ικανότητα της Archegos να καλύψει τα επενδυτικά στοιχήματά της, η Goldman και η Morgan Stanley κατάσχεσαν μετοχές τις οποίες το fund είχε θέσει ως εγγύηση και τις “ξεφόρτωσαν” στην αγορά σε μετοχικά πακέτα (block). Ορισμένες από τις συμμετοχές οι οποίες πωλήθηκαν αντιπροσώπευαν το 10% ή και περισσότερο των προνομιούχων μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών, σύμφωνα με την Wall Street Journal – και μια τέτοιας μεγάλης κλίμακας κίνηση οδήγησε σε άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής τους.

Αυτές οι απότομες πτώσεις θα ώθησαν σίγουρα και άλλα funds να μειώσουν τις θέσεις τους, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών μετοχών και επενδυτικές απώλειες.

Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον δύο παγκόσμιες εταιρείες κινητών αξιών οι οποίες είχαν δανείσει κεφάλαια στην Archegos – οι Nomura και Credit Suisse – αντιμετωπίζουν “σημαντικές” απώλειες, ενώ το χτύπημα στη Goldman προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στρατηγικό. Οι μετοχές της Credit Suisse και της Nomura “βυθίστηκαν” τη Δευτέρα. Η Nomura, η οποία αναμένει απώλειες 2 δισ. δολ., αναγκάστηκε να ακυρώσει μια έξοδό της στις αγορές με ομόλογο.

Διδάγματα

Ο κύκλος των απωλειών δεν έχει κλείσει. Ωστόσο ακόμη και αν η ζημιά περιοριζόταν σε μερικές κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, των οποίων τα κέρδη θα μπορούσαν να εξαλειφθούν για το τρέχον τρίμηνο, υπάρχουν σημαντικά διδάγματα για ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Το προφανές είναι η ανάγκη να ρίξουμε περισσότερο φως στις μεθόδους των swaps μετοχών που χρησιμοποίησε ο Hwang προκειμένου να πραγματοποιήσει τα τεράστια “κρυμμένα” στοιχήματά του σε μεμονωμένες εταιρείες.

Ενώ οι επενδυτές με μερίδιο 5% ή περισσότερο σε μια εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ είναι συνήθως υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τη θέση τους, αυτό δεν συνέβαινε με τις συμμετοχές που είχε δημιουργήσει η Archegos χρησιμοποιώντας παράγωγα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg News.

Ποιος ξέρει εάν οι κορυφαίοι χρηματιστές με τους οποίους συνεργαζόταν ο Hwang ένιωθαν 100% άνετα με την τεράστια συγκέντρωση ρίσκου που είχε συσσωρεύσει ο τελευταίος; Θα έπρεπε ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, να είχαν με κάποιο τρόπο προχωρήσει σε μια εκτίμηση για το πώς εκείνος εκτελούσε τις συνολικές του επενδύσεις, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από ανταγωνιστές του στην αγορά.

Αν δεν τον πίεζαν, ο Hwang δεν είχε κανέναν λόγο να μοιραστεί την έκταση των στοιχημάτων του με όλες τις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν. Όπως αποδείχθηκε, τα πολύ συγκεντρωμένα στοιχήματα σε μετοχές με έντονη μεταβλητότητα τιμής θα δυσκόλευαν τις επενδυτικές τράπεζες να προστατευθούν, δεδομένης της μόχλευσης.

Δεν αποτελεί υποβοηθητικό παράγοντα το γεγονός ότι ένας ολοένα και πιο συγκεντρωμένος κλάδος κινητών αξιών σημαίνει αυτόματα ότι ο κίνδυνος καταστροφής ενός αμοιβαίου κεφαλαίου υψηλού ρίσκου (hedge fund) αφήνεται στα χέρια ολοένα και λιγότερων τραπεζών της Wall Street. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες εισήχθησαν μετά την οικονομική κρίση έχουν καταστήσει την επιχείρηση δανεισμού σε hedge funds πιο δαπανηρή, αφήνοντας μόνο μια ομάδα εταιρειών – ελίτ να ασκούν τη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα. Μια αγορά στην οποία ιδιαίτερα δημοφιλείς και συχνές συναλλαγές χρηματοδοτούνται από ένα κλειστό κλαμπ λίγων εταιρειών μπορεί μόνον να εντείνει την απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο Hwang, πρώην διαχειριστής hedge fund ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ένοχος για insider trading εκ μέρους ενός πρώην εργοδότη του, προφανώς δελέασε τη Wall Street με την υπόσχεση “ζουμερών” προμηθειών. Ακόμη και η Goldman Sachs, η οποία είχε αντισταθεί στον πειρασμό να συνεργαστεί μαζί του, τελικά το έπραξε. Ωστόσο η καταστροφή του δεν είναι απλώς μια ιστορία υπερβολικής μόχλευσης. Είναι ένα παράδειγμα υπερβολικής μόχλευσης αναμεμειγμένης με υπερσυγκέντρωση και ενός θύλακα της αγοράς ο οποίος είχε αφεθεί εν μέρει να αυτορυθμίζεται.

Πηγή: Bloomberg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − sixteen =