αρχικηVIRALΗ καθιστική ζωή μπορεί να σε οδηγήσει νωρίτερα στον θάνατο, σύμφωνα με διεθνή έρευνα

Η καθιστική ζωή μπορεί να σε οδηγήσει νωρίτερα στον θάνατο, σύμφωνα με διεθνή έρευνα

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας έχουν αποδειχθεί από πολλές έρευνες, ωστόσο πάντα περιορίζονται από τον τρόπο ζωής στις χώρες που γίνονται. Τώρα, μία διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε αυτές τις επιπτώσεις σε 100.000 ανθρώπους από 21 χώρες.

Όπως εξηγεί το Unboxholics.com, αποκαλύφθηκε λοιπόν πως το να κάθεστε έξι με οχτώ ώρες την ημέρα, είτε στη δουλειά, είτε στο αυτοκίνητο ή ακόμα και μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ, αυξάνει το ρίσκο καρδιακών ασθενειών και πρόωρου θανάτου κατά 13% σε σχέση με κάποιον που κάθεται για λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα. Αν μάλιστα κάθεστε για παραπάνω από οχτώ ώρες την ημέρα, το ρίσκο αυξάνεται στο 20%.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως οι άνθρωποι από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα κινδυνεύουν περισσότερο. Όταν προστέθηκαν στα δεδομένα και οικονομικές κατηγορίες, βρέθηκε πως αυτοί με χαμηλά εισοδήματα αυξάνουν το ρίσκο θανάτου κατά 30%. Η εξήγηση για αυτή τη διαφορά είναι δύσκολη αν βασιστούμε μόνο στα δεδομένα.

Η διαφορά στο συσχετισμό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τους διαφορετικούς χώρους που λαμβάνει χώρα η καθιστική ζωή. Ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης για παράδειγμα στους ανθρώπους με χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση είναι μεγαλύτερος και ίσως να σχετίζεται με άλλες ανθυγιεινές πρακτικές, όπως η κακή διατροφή.

Το σοκαριστικό είναι πως η καθιστική ζωή και η αδράνεια μπορεί να αποδοθεί σε ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό θανάτων από αυτούς που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Αυτοί που κάθονται παραπάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα, αν αντικαταστήσουν μισή ώρα καθισιού με άσκηση, θα μειώσουν το ρίσκο κατά 2%. Υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία εδώ για να αυξήσουν οι άνθρωποι τη δραστηριότητά τους και να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου και καρδιακών ασθενειών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 5 =