αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ καθηγήτρια που έφτιαξε ένα blog για να σε κάνει να ζήσεις πιο ισορροπημένα

Η καθηγήτρια που έφτιαξε ένα blog για να σε κάνει να ζήσεις πιο ισορροπημένα

Σπουδές στην Γλωσσολογία, ένα μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο, επιστροφή στην Ελλάδα, συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Και κάπου εκεί, η δημιουργία ενός blog. Η Πόλα Δρακοπούλου είναι ο άνθρωπος πίσω από το theeudemonia.com. Μπαίνοντας εκεί, καταλαβαίνεις αμέσως περί τίνος πρόκειται: Είναι ένα blog που μπορεί να σου μάθει το πως να ζεις πιο ισορροπημένα.

Η ίδια μιλά στο It’s Possible για το δικό της story, πως προέκυψε η ιδέα για το blog και πόσες ώρες εργάζεται για αυτό. Μπορεί συνήθως να εστιάζει σε μια «υγιεινή θεματολογία» ωστόσο στην παρακάτω συνέντευξη απαντά και στο αν θα έγραφε για «Τα 10 καλύτερα burgerάδικα της Αθήνας».

Με τι ασχολείστε γενικότερα, και πως προέκυψε η ιδέα για το blog;

Σπούδασα Γλωσσολογία και έπειτα έκανα μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο, σχετικά με την γνωσιακη επιστημη. Επέστρεψα στην Ελλάδα, δούλεψα για 1 χρόνο κάνοντας έρευνα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα παρέδιδα μαθήματα.

Όταν λοιπόν τελείωσε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να δουλεύω «Παιχνιδαγωγείο», το οποίο είναι ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο που θεωρείται αρκετά εναλλακτικό. Προσεγγίζει την μάθηση με ένα διαφορετικό τρόπο. Εκεί είμαι παιδαγωγός και σχεδιάζω εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η ιδέα για το blog ήρθε πριν από περίπου 3 χρόνια. Πριν ξεκινήσω τα μαθήματα στο σχολείο που είμαι τώρα δηλαδή. Τότε ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος για εμένα, αφού αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας.

Κάπου εκεί σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα μέσο έτσι ώστε να εκφράσω πράγματα που είχα πάντα στο μυαλό μου. Έτσι και αλλιώς, εμένα πάντα μου άρεσε η επικοινωνία, η γραφή και η μαγειρική.

Και πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε ένα blog, και να φτάσει αυτό στην τελική μορφή που βλέπουμε σήμερα;

Το ξεκίνησα πειραματικά, και μπορώ να πω ότι μπήκα τελείως άμαθη σε όλο αυτόν τον κόσμο του blogging. Δεν είχα ιδέα πόσα blogs υπάρχουν και τι θεματολογία έχουν. Παρακολουθούσα μόνο κάποια ξένα blogs. Έφτιαξα λοιπόν το theeudemonia.com, έτσι ώστε να παραθέσω όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη ζωή. Βασικοί πυλώνες είναι η υγιεινή διατροφή, και η άσκηση- σωματική και πνευματική. Επίσης στο blog μου θα δει κάποιος κείμενα που αποτελούν τροφή για σκέψη, όπως τα λέω με μια φράση.

Όπως έχω δει στο blog, τα περισσότερα φαγητά και οι συνταγές που αναρτώνται εκεί, στρέφονται προς τον υγιεινό τρόπο ζωής. Θα γράφατε ποτέ κάτι διαφορετικό, όπως ένα άρθρο για «Τα 10 καλύτερα buergerάδικα της Αθήνας»;

Ναι θα το έγραφα. Αν και πολύς κόσμος νομίζει… ότι είμαι Vegan. Έχω εξηγήσει αρκετές φορές όμως στο κοινό του blog, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα έγραφα λοιπόν το άρθρο που λέτε. Πιστεύω ότι μπορούμε να φάμε το οτιδήποτε, αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο. Το burger για παράδειγμα, είναι καλύτερο να αποτελεί μια εξαίρεση στην διατροφή κάποιου. Να μην είναι ο κανόνας. Εξαρτάται βέβαια και από τα υλικά που είναι φτιαγμένο, αλλά και με τι τρόπο.

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σχόλιο που έχετε ακούσει;

Το καλύτερο σχόλιο που μου έχουν κάνει, είναι ότι το blog και όλο αυτό που κάνω όντως αποπνέει μια αίσθηση Ευδαιμονίας. Αρκετοί μου λένε ότι ταυτίζονται με αυτά που γράφω και είναι σαν να αποτυπώνω την δική τους σκέψη. Στα αρνητικά, δεν νομίζω ότι μου έχουν κάνει κάποιο πολύ άσχημο σχόλιο. Ίσως γιατί έχω ένα περιεχόμενο που δεν προκαλεί και δεν πολώνει. Ακόμα και οι χρήστες που μπορεί να έχουν διαφωνήσει με κάτι που έχω γράψει, το κάνουν με πολύ ευγενικό τρόπο.

Πόσες ώρες εργασίας χρειάζεται ένα blog για να «τρέξει» σε φουλ ρυθμούς;

Αυτό είναι πολύ σχετικό. Εξαρτάται από το blog. Εξαρτάται και από το τι θες από το blog σου. Για εμένα προσωπικά είναι μια παράλληλη δραστηριότητα- άρα δεν ασχολούμαι καθημερινά full time με αυτό. Και πάλι όμως, μπορώ να πω ότι ασχολούμαι 15-20 ώρες την εβδομάδα. Συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που ξοδεύω στα social media του blog.

Αν ξεκινήσεις ένα blog, χρειάζεται σίγουρα μια συνέπεια και μια δέσμευση. Ανεξάρτητα από το αν είσαι full time σε αυτό.

Βλέποντας το γενικότερο πεδίο του blogging στην Ελλάδα, πείτε μας ένα στοιχείο που σας αρέσει και ένα που δεν σας αρέσει σε αυτό

Μου αρέσει ότι μέσα σε όλο αυτό το πεδίο μπορείς να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις. Και να γνωρίσεις ανθρώπους που έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα. ‘Η μπορείς να πάρεις ερεθίσματα τα οποία πριν δεν γνώριζες. Από εκεί και πέρα δεν μου αρέσουν κάποια στοιχεία που βλέπω, όπως είναι η επιδειξιομανία και ο ανταγωνισμός. Νομίζω όμως ότι λίγο- πολύ αυτά είναι στοιχεία που πηγάζουν από την κοινωνίας μας. Δεν προέκυψαν δηλαδή λόγω του blogging.

Βλέπω επίσης ότι υπάρχει πολύ κυνήγι για τους αριθμούς και τους followers, με αποτέλεσμα κάπου εκεί να χάνεται η ουσία.

Από την άλλη μεριά, θα πει κάποιος: Υφίσταται blogger ή Instagrammer χωρίς ένα κοινό που να τον ακολουθεί και να τον διαβάζει;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος. Όλο αυτό το πεδίο είναι πολύ καινούργιο γενικά. Είναι όντως σημαντικό να έχει κάποιος followers, αν θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το κομμάτι για το οποίο συζητάμε. Είναι λογικό να θες να φτάσει το μήνυμα σου σε όσο περισσότερους ανθρώπους. Ως ένα σημείο είναι υγιές. Κατά την γνώμη μου όμως, παύει να είναι υγιές όταν πάει στην υπερβολή. Και γίνεται εμμονή.

Θα θέλατε κάποια στιγμή το blog σας να  είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα, και άρα να σας φέρνει έσοδα;

Θα το ήθελα αυτό. Για να πω όμως την αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν είναι η προτεραιότητα μου. Αφού ασχολούμαι με πολλά πράγματα παράλληλα. Σίγουρα στο μέλλον θέλω να αφιερώσω ακόμα περισσότερο χρόνο στο blog.

Πέρα από το οικονομικό όμως, θα πρέπει να πω ότι μέσα από το blog μου έχουν δοθεί ευκαιρίες, μου έχουν ανοίξει πόρτες και έχω κάνει γνωριμίες, τις οποίες πριν δεν είχα. Κάποιος πρέπει να βλέπει τα συνολικά οφέλη που έχει μέσα από ένα τέτοιο project.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 7 =