αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκε τον Μάρτιο. Αλλά η Fraport αναμένει αύξηση από εδώ και πέρα

Η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκε τον Μάρτιο. Αλλά η Fraport αναμένει αύξηση από εδώ και πέρα

Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο η επιβατική κίνηση της Fraport Greece στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζει αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό επειδή ολοκληρώθηκαν τα έργα της διασταύρωσης των διαδρόμων 16-34 και 10-28 στο αεροδρόμιο “Μακεδονία που αποτελεί τον “βασιλιά” της επιβατικής κίνησης των 14 αερολιμένων της γερμανικής εταιρείας. Οι εργασίες αυτές είχαν προκαλέσει ακυρώσεις πτήσεων και σε συνδυασμό με την έντονη ομίχλη στο “Μακεδονία” το χειμώνα, οδήγησαν σε μείωση της κίνησης.

Πόσο μειώθηκε η κίνηση το πρώτο τρίμηνο

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η κίνηση των επιβατών στο “Μακεδονία” υποχώρησε σε ποσοστό 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Fraport Greece. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε ο συνολικός μέσος όρος της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε ποσοστό 2,1%, με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών να ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια άτομα.

Η εταιρεία κάνει λόγο για “ελαφρά μείωση που σχετίζεται με τις μειωμένες πτήσεις” στο Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της ολοκλήρωσης των έργων στο “Μακεδονία” και της έναρξης της θερινής σεζόν, προβλέπεται, από τον Απρίλιο, αύξηση των επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, στην ομάδα “Α” των 14 αερολιμένων, δηλαδή αυτών σε Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Καβάλα, Άκτιο/Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, η κίνηση υποχώρησε σε ποσοστό 3,7%. Αντίθετα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,7% στην ομάδα “Β” (Μύκονος, Σκιάθος, Σαντορίνη, Κως, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος).

Λόγω των εργασιών στο “Μακεδονία” που οδήγησαν στην εκτροπή των πτήσεων, χαμηλού κόστους αερομεταφορέων, στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” στην Καβάλα, στο τελευταίο η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 100% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Διακινήθηκαν, δηλαδή, περισσότεροι από 80.900 επιβάτες.

Αύξηση σε ποσοστό 100% εμφάνισε και το αεροδρόμιο Ακτίου/ Πρέβαζας, όπου όμως, σε απόλυτους αριθμούς, η επιβατική κίνηση παραμένει μικρή, καθώς διακινήθηκαν 1.080 άτομα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος, εμφάνισε, λόγω εποχικότητας, η Μύκονος (-50,6%), όπου ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ήταν 19.400. Πτώση της τάξης του 29% εμφάνισε η κίνηση και στο αεροδρόμιο των Χανίων από το οποίο διακινήθηκαν 153.450 άτομα.

Μένει ακόμη να φανεί τους προσεχείς μήνες κατά πόσο η απόφαση της Ryanair για κλείσιμο της βάσης των Χανίων και διατήρηση μόνο των δρομολογίων από Αθήνα προς Μύκονο, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση την κίνηση στους αερολιμένες Χανίων και Ρόδου.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − sixteen =