αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Κίνα έχει τους δύο ταχύτερους υπολογιστές στον πλανήτη

Η Κίνα έχει τους δύο ταχύτερους υπολογιστές στον πλανήτη

Η Κίνα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των 500 ταχύτερων υπερυπολογιστών στον κόσμο, με τα υπ ‘αριθμόν ένα και δύο συστήματα: το Sunway TaihuLight, σε μια βαθμολόγηση Linpack των 93 petaflops, και το Tianhe-2, σε 34 petaflops, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της λίστας των TOP500 υπερυπολογιστών που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καταφέρει να συμβαδίσουν με την Κίνα και τώρα μοιράζονται την πρώτη θέση με την ασιατική χώρα. Και τα δύο έθνη κατέχουν 171 συστήματα το καθένα και είναι επίσης περίπου ισότιμες ως προς την πρώτη υπολογιστική ισχύ.

Πριν από ένα χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης με 200 συστήματα, ενώ η Κίνα είχε 108, όπως σημειώνει το secnews.gr.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2016 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 165 για τις ΗΠΑ, ενώ της Κίνας αυξήθηκε σε 167, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά και κατέλαβε τις δύο πρώτες θέσεις στον κατάλογο – οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες στην τελευταία κατάταξη. Σύμφωνα με τον κατάλογο TOP500, η Γερμανία (31), η Ιαπωνία (27), η Γαλλία (20) και το Ηνωμένο Βασίλειο (13) ήταν επίσης σε καλό δρόμο.

Επίσης, υπήρξαν δύο νέες καταχωρήσεις που ταρακούνησαν τη λίστα των top 10: ο υπερυπολογιστής Cori στο Berkeley Lab’s National Energy research Scientific Computing Center, που έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο πέντε με 14 petaflops και ακριβώς πίσω από αυτόν στην έκτη θέση ο Oakforest- PACS της Ιαπωνίας, σε 13,6 petaflops. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι η πιο ενεργειακά αποδοτική μηχανή έπεσε έξω από το top 10. Ωστόσο, χάρη στην πρόσφατη προσθήκη του GPUs, το Piz Daint στο Εθνικό Supercomputing Centre της Ελβετίας κατάφερε να διατηρήσει την όγδοη θέση.

Η λίστα του TOP500 θεωρείται ως μία από τις πιο σεβαστές κατατάξεις των υπερυπολογιστών του κόσμου. Συλλέγονται με βάση την απόδοση των μηχανημάτων για το σημείο αναφοράς Linpack από εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − ten =