Πως είναι, άραγε, να δουλεύεις remotely από το σπίτι σου στην Αθήνα, για μία εταιρεία που βρίσκεται σε άλλη χώρα; Τι μισθοί «παίζουν» σε τέτοιες περιπτώσεις; Και πως μπορεί κάποιος ή κάποια να βρει μια τέτοια θέση σήμερα; Η Ιωάννα Γιαννακοπούλου το έχει ήδη κάνει και μπορεί να δώσει τις απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά. Η ίδια δουλεύει εξ αποστάσεως από την Αθήνα, για εταιρεία που έχει έδρα στο Βερολίνο.
«Για remote θέσεις εντός Ευρώπης, οι μισθοί είναι περίπου 1,5 με 2 φορές υψηλότεροι από αυτούς στην Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3 φορές περισσότερο για εξειδικευμένες θέσεις» εξηγεί. Και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μιλώντας στο It’s Possible.
Για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, πείτε μας λίγα λόγια για το επαγγελματικό background σας. Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν;
Σπούδασα Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κι ένα εξάμηνο, μέσω του προγράμματος Erasmus, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, συμμετείχα ενεργά σε φοιτητικούς οργανισμούς, όπως το ThinkBiz, όπου ως Αντιπρόεδρος διηύθυνα τη διοργάνωση πρωτοβουλιών που συνέδεαν την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία.
Η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία στον κόσμο των startups ξεκίνησε ως μέλος μιας πολύ early-stage ομάδας, όπου είδα πώς οι θεωρίες και οι γνώσεις μου μεταφράζονται σε πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις. Αυτό ήταν και το σημείο εκκίνησης του δικού μου ταξιδιού στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.
Σε πιο στρατηγικούς ρόλους, εργάστηκα ως ScaleUp Program Manager, υποστηρίζοντας DeepTech startups και κορυφαίους επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα δούλεψα στην ανάπτυξη μιας in-house πλατφόρμας για την προώθηση τεχνολογικών ταλέντων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, εντάχθηκα σε μια series A marketplace startup στον τομέα της ναυτιλίας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Product Manager και δουλεύοντας στενά με ιδρυτές και προγραμματιστές.
Πιο πρόσφατα, εντάχθηκα στην ομάδα Product μιας καταξιωμένης ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας στον τομέα του MarketingTech και των τηλεπικοινωνιών, όπου είχα την ευκαιρία να συνδυάσω την εμπειρία μου στο Product Management με την ανάπτυξη στρατηγικών προϊόντων.
Ποια είναι η θέση που έχετε τώρα και πως φτάσατε να δουλεύετε remote από την Αθήνα για εταιρία στο εξωτερικό;
Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως Product Operations Manager σε μια series B γερμανική startup που δραστηριοποιείται στον τομέα των αερομεταφορών. Η ομάδα μας αποτελείται από 120 άτομα, εκπροσωπώντας 50 διαφορετικές εθνικότητες, ενώ λειτουργούμε εξ ολοκλήρου remotely. Δύο φορές τον χρόνο, συναντιόμαστε σε διαφορετική χώρα για μια εβδομάδα, ώστε να δουλέψουμε μαζί και να περάσουμε καλά – πρόσφατα μάλιστα, βρεθήκαμε στην Αθήνα.
Η ευκαιρία αυτή προέκυψε μέσω του LinkedIn, σε μια περίοδο που σκεφτόμουν να εξερευνήσω επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές δυνατότητες στο εξωτερικό.
Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκομίσω τα οφέλη μιας διεθνούς εταιρείας, ενώ παράλληλα να διατηρώ τη ζωή μου στην πόλη μου και να συνεχίζω τα χόμπι μου χωρίς να χρειαστεί να κάνω μεγάλες αλλαγές. Η διαδικασία για την απόκτηση αυτής της θέσης, βέβαια, δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να περάσω έξι γύρους συνεντεύξεων, τεστ προσωπικότητας και εργασιακής κουλτούρας καθώς και να ολοκληρώσω δύο εργασίες, προκειμένου να λάβω την πρόταση συνεργασίας. Ωστόσο, η διαδικασία ήταν ξεκάθαρη και γρήγορη, γεγονός που με ενέπνευσε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.
Αυτός ο ρόλος είναι για μένα μια εξαιρετική ευκαιρία να εξελίσσομαι τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Η καθημερινή επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες μου προσφέρει νέα ερεθίσματα και με εμπλουτίζει με μοναδικές εμπειρίες και προοπτικές.
Πως μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μια τέτοια remote θέση;
Όλο και περισσότερες εταιρείες, κυρίως startups λόγω της φύσης της εργασίας τους, αναζητούν νέα ταλέντα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια remote θέση ενώ παραμένουν στην Ελλάδα. Το LinkedIn είναι το βασικό εργαλείο για την αναζήτηση και υποβολή αιτήσεων σε τέτοιες θέσεις, οπότε είναι σημαντικό να διατηρούμε το προφίλ μας ενημερωμένο και όσο πιο remote-friendly γίνεται.
Τι σημαίνει αυτό; Παρατήρησα ότι στις διαδικασίες συνεντεύξεων που έκανα για remote θέσεις εργασίας δινόταν μεγάλη σημασία στην εμπειρία μου με διεθνείς ομάδες και στην ικανότητά μου να εργάζομαι εξ αποστάσεως. Η remote εργασία απαιτεί ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων, όπως πειθαρχία και διαχείριση ψυχολογίας, καθώς μπορεί να είναι μια δύσκολη συνθήκη για κάποιον που δεν έχει εξοικειωθεί με αυτήν. Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα στοιχεία, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι υποψήφιοι θα προσαρμοστούν με επιτυχία.
Επιπλέον, τα referrals είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να διεκδικήσει κανείς μια τέτοια θέση. Οι εταιρείες συχνά ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να προτείνουν άτομα που πιστεύουν ότι θα ταίριαζαν στις ανοικτές θέσεις οπότε αν κάποιος ενδιαφέρεται για μια εταιρεία, είναι καλό να βρει ανθρώπους που εργάζονται εκεί και έχουν κάποια σύνδεση μαζί του – όπως κοινή πόλη, σχολή ή επαγγελματικό background – και να τους στείλει ένα μήνυμα για πιθανό referral.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον φαινόμενο που αναδύεται τελευταία ως τάση είναι η διαφοροποίηση μεταξύ του work from home και του work from anywhere στις εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν επικροτείται πλέον τόσο εύκολα το να δουλεύεις από ένα μέρος που έχεις πάει για διακοπές, καθώς είναι αρκετά φανερό, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια remote εργασίας, ότι δεν είσαι το ίδιο αποδοτικός σε μια τέτοια συνθήκη. Κατά τη διαδικασία αναζήτησης θέσης, είναι καλό να το έχει κανείς αυτό υπόψη, γιατί η πολιτική της εταιρείας μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει στο μυαλό του.
Γενικά, η αναζήτηση μιας θέσης στο εξωτερικό απαιτεί επιμονή και ανθεκτικότητα. Οι διαδικασίες δεν είναι πάντα εύκολες και το timing δεν είναι πάντα ιδανικό, αλλά η υπομονή και η προσαρμοστικότητα ανταμείβονται.
Με βάση αυτά που έχετε δει, πως είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρίες;
Ο μισθολογικός παράγοντας είναι σίγουρα σημαντικός για την επιλογή μιας θέσης σε εταιρείες του εξωτερικού. Φυσικά, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κάθε εταιρεία, τη στρατηγική πρόσληψης που ακολουθεί, αλλά και από τη χώρα διαμονής του κάθε ατόμου, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε αυτό το επίπεδο.
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι μισθοί στην Ελλάδα φτάνουν συνήθως σε ένα συγκεκριμένο “ταβάνι”, ενώ στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, οι μισθοί μπορεί να ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα, ανάλογα με το υπόβαθρο και την εμπειρία του ατόμου.
Θα έλεγα ότι για remote θέσεις εντός Ευρώπης, οι μισθοί είναι περίπου 1,5 με 2 φορές υψηλότεροι από αυτούς στην Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3 φορές περισσότερο για εξειδικευμένες θέσεις.
Αυτό που μου έχει κάνει επίσης μεγάλη εντύπωση είναι η αξιοκρατία που εφαρμόζεται στις αποφάσεις για αυξήσεις και διευκολύνσεις. Όλα εξετάζονται με βάση την απόδοση, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η αξιοκρατία είναι εξίσου εμφανής και όταν κάποιος δεν είναι όσο αποτελεσματικός αναμένεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποδοτικότητα και η συμβολή στο σύνολο αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με την ίδια αυστηρότητα.
Τι τεχνικό εξοπλισμό πρέπει να έχει κάποιος στο σπίτι του για να δουλέψει remote με αυτόν τον τρόπο;
Μια πολύ καλή σύνδεση στο internet καθώς και το κατάλληλο laptop είναι σίγουρα αναγκαία για remote εργασία. Στη δική μου περίπτωση, μάλιστα, είχα και δυνατότητα επιλογής ως προς το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μου. Επιπλέον, πολλές εταιρείες παρέχουν ένα συγκεκριμένο home office budget για να εξοπλίσεις τον χώρο εργασίας σου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει γραφείο, καρέκλα, οθόνη και περιφερειακά. Όλα αυτά βοηθούν σημαντικά στο να παραμένεις συγκεντρωμένος και αποδοτικός.
Ένα ακόμα στοιχείο που έχω παρατηρήσει ότι βοηθά πολύ όταν δουλεύεις remotely είναι το να έχεις ένα ξεχωριστό δωμάτιο για το γραφείο σου. Αυτό σε βοηθά να νιώθεις ότι ετοιμάζεσαι και εισέρχεσαι στον επαγγελματικό σου χώρο, σε αντίθεση με το να δουλεύεις από την τραπεζαρία, το κρεβάτι ή τον καναπέ σου.
Ορισμένες εταιρείες, όπως και η δική μου που είναι remote-only, προσφέρουν επίσης απεριόριστο budget για να μπορείς να πηγαίνεις σε co-working spaces και να δουλεύεις από εκεί μερικές ημέρες την εβδομάδα. Για μένα, αυτό έχει αποδειχθεί πολύ σημαντικό, καθώς όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητά μου, αλλά βελτιώνει και την ψυχολογία μου.