αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ιταλία βάζει φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών

Η Ιταλία βάζει φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την επιβολή φόρου φόρος 40% επί των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια για το 2023 ενώ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει τους κατόχους στεγαστικών δανείων και να μειώσει τους φόρους, όπως είπε η πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση αυτή οδήγησε τραπεζικές μετοχές σε πτώση. Ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε έως και 3,4% την σήμερα το πρωί και ήταν σε σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο. Οι ιταλικές τράπεζες ηγήθηκαν των ζημιών. Οι μετοχές της κορυφαίας ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo ”άνοιξαν” με πτώση σχεδόν σχεδόν 8% ενώ UniCredit υποχώρησε 5% και η BPER.

«Θα πρέπει να κοιτάξουμε μόνο τα κέρδη των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο… για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια, αλλά για … δισεκατομμύρια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το κόστος των δανείων εκτινάχθηκε στα ύψη ενώ οι τράπεζες κατάφεραν να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερα για τις καταθέσεις.

«Εάν (είναι αλήθεια ότι) η επιβάρυνση που προκύπτει από το κόστος του χρήματος έχει… διπλασιαστεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αυτό που λαμβάνουν οι κάτοχοι τρεχουσών λογαριασμών σίγουρα δεν έχει διπλασιαστεί», είπε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων που εφαρμόζονται σε δάνεια και καταθέσεις.

Η Bank of America εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεταξύ 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον φόρο που θα μπορούσε να μειώσει μεταξύ 2%-9% τα κέρδη των τραπεζών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 9 =