αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ιστορία του δισεκατομμυριούχου που έγινε μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς

Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου που έγινε μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς

Η είδηση έγινε γνωστή χτες: Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει πλέον ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: Κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης -το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).

Ποια είναι όμως η ιστορία του 58χρονου δισεκατομμυριούχου; Όπως σημειώνει το Capital.gr, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη όπου ο βιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Πήγε σχολείο στη Μ. Βρετανία,  αργότερα σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics και ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, ως trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Εργάστηκε στην Cargill για 6 χρόνια και ο 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co, λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Εργάστηκε στα τμήματα ψευδάργυρου, χαλκού και μολύβδου, φτάνοντας το 2000 στη θέση του υποδιευθυντή. Το καλοκαίρι του 2010 η Glencore ανακοίνωσε την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, έχοντας αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια. 

Η γιγάντωση της Glencore ανέδειξε σε δισεκατομμυριούχο τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία ύστερα από δύο δεκαετίες, έχοντας χτίσει συνολικά μια καριέρα στην αγορά των commodities από το 1984 μέχρι το 2019. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας επιχειρηματίας ελέγχει ακόμη ποσοστό 3,4% στην Glencore, ενώ “τρέχει” τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες με έδρα του “family office” το Zug (Τσουγκ) της Ελβετίας όπου διαμένει. Οι πληροφορίες τον φέρουν να ενδιαφέρεται επενδυτικά για το real estate, τον τουρισμό και την “πράσινη” ενέργεια. 

Οι δημοσιευμένες πληροφορίες για το άτομό του είναι εξαιρετικά φειδωλές (όπως αναφέρει η Wikipedia είναι παντρεμένος με ένα παιδί). Οι περιγραφές, πάντως, για τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος έχει την ελληνική και τη βρετανική ιθαγένεια, κάνουν λόγο για έναν ευφυή άνθρωπο, δραστήριο και εργασιομανή επιχειρηματία, με αίσθηση του χιούμορ και έφεση στις ξένες γλώσσες (μιλά έξι), που αγαπά την ιδιωτικότητά του, αποφεύγει τις κοσμικές δεξιώσεις, έχει ως χόμπι το σκι και τη συλλογή ακριβών αυτοκινήτων και διάγει μια ζωή χαμηλών τόνων. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 7 =