αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ιστορία της Viocare δείχνει το πως χάνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η ιστορία της Viocare δείχνει το πως χάνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Ένα πολύ απλό παράδειγμα, με μια καινοτόμο εταιρία δείχνει το πως η χώρα μας «χάνει» επενδύσεις. Είναι η ιστορία της Viocare. Επί περίπου δύο χρόνια η εταιρία υψηλής τεχνολογίας, με κύρια δραστηριότητα της τη δημιουργία κλινικών Προσθετικής και Ορθωτικής, θέλει να δημιουργήσει μια αντίστοιχη κλινική στην Ελλάδα. Τελικά, η επένδυση -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- χάθηκε.

Η πρώτη κλινική της επιχείρησης που έχουν ιδρύσει οι Χρήστος Καπάτος και Σωτήρης Λεονταρίδης, εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Σκωτία. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια. Στη Σκωτία οι επενδυτές λαμβάνουν πίσω το 30% των εξόδων τους, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε μισθούς. Παρόλα αυτά, η εταιρία εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο και να διατηρεί κτίριο στην Αθήνα, αφού οι δύο επιχειρηματίες θέλουν να δημιουργήσουν μια κλινική στην Ελλάδα. Αποθαρρύνονται βέβαια, βλέποντας τα «εμπόδια» που τους βάζει το κράτος.

Όπως λέει στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο συνιδρυτής Χρήστος Καπάτος, ο κλάδος της Προσθετικής και Ορθωτικής στην Ελλάδα εμφανίζει συνολικό τζίρο 70- 80 εκατ. ευρώ, με υψηλά περιθώρια κέρδους, αλλά δίχως τις ανάλογες υπηρεσίες. Η Viocare επιδιώκει να επενδύσει στην χώρα μας, ωστόσο το κράτος αντί να τους επιστρέφει χρήματα, τους ζητά 30%- 40% σε φόρους.

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, στον χώρο των κέντρων αποκατάστασης και του ιατρικού τουρισμού. Η ομάδα της Viocare δουλεύει για αυτόν τον σκοπό» λέει από τη μεριά του ο Σωτήρης Λεονταρίδης.

Ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει γιατί υπερφορολογούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σήμερα, η εταιρία των δύο Ελλήνων επιχειρηματιών, επτά χρόνια μετά την ίδρυση της, είναι εισηγημένη στις αγορές OTC των ΗΠΑ. Και εκτός από την κλινική, έχει αναπτύξει τεχνολογίες και πατέντες για διαβητικούς, αθλητικά παπούτσια, ιατρικά σώματα και άλλα. Την ίδια στιγμή, διεκδικεί την είσοδο της στο χρηματιστήριο NASDAQ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 15 =