αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ιστορία ενός πεισματάρη startupper: Έλαβε πάνω από 200 απορρίψεις, αλλά επέμεινε και τώρα είναι εκατομμυριούχος

Η ιστορία ενός πεισματάρη startupper: Έλαβε πάνω από 200 απορρίψεις, αλλά επέμεινε και τώρα είναι εκατομμυριούχος

O John Gabbert δεν προέρχεται από κάποια πλούσια ή επιχειρηματική οικογένεια. Το αντίθετο μάλιστα. Μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή στην Καλιφόρνια, εκτρέφοντας γαλοπούλες, χοίρους, πρόβατα και πάπιες. Σήμερα, είναι ιδρυτής της PitchBook, μιας εταιρία που παρέχει απαραίτητες πληροφορίες, αναλύσεις και στοιχεία σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν.

Η εταιρία έχει έδρα στο Σιάτλ και σήμερα διαθέτει πάνω από 600 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Έχει ετήσια έσοδα που φτάνουν τα 50 εκατ. δολάρια, και 2.000 εταιρικούς πελάτες, πολλοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται στην επιχειρηματική ελίτ του κόσμου. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία ερευνών και επενδύσεων, Morningstar, εξαγόρασε την PitchBook για 225 εκατομμύρια δολάρια. Οι αριθμοί προκαλούν… ζάλη, σωστά;

Ωστόσο, το ξεκίνημα και η διαδρομή του John Gabbert μόνο εύκολη δεν ήταν. Ο ίδιος ξεκίνησε ως εργαζόμενος σε διάφορα τηλεφωνικά κέντρα. Στη συνέχεια πήγε στο Σαν Φρανσίσκο και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των οικονομικών. Όταν προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσει μια fin-tech startup. Μιλάμε για μια εποχή περίπου στο 2007. Τότε ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν στα χέρια τους τις απαραίτητες αναλύσεις και στοιχεία, που θα τους βοηθούσαν να αναπτυχθούν. Κάποιος έπρεπε να τους τα παρέχει. Βρήκε ένα πρόβλημα και αποφάσισε να το λύσει. Έτσι δημιουργήθηκε η startup που μετεξελίχτηκε στην μεγάλη εταιρία με το όνομα PitchBook. Στην αρχή όμως, σχεδόν κανείς δεν πίστευε σε αυτό το success story.

«Πόσο πρόθυμος είσαι να συνεχίσεις την πορεία σου και να παραβλέψεις τους εκατοντάδες ανθρώπους που σου λένε ότι είσαι τρελός ή ότι διαθέτεις μια ιδέα που δεν θα προχωρήσει;» λέει τώρα ο John Gabbert, απευθυνόμενος προς τους νέους επιχειρηματίες.

Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος δεν τα παράτησε όταν τα δεδομένα ήταν δύσκολα. Κοιμόταν σε καναπέ ενός φίλους του για 20 μήνες, ενώ συνέχιζε να εργάζεται στην full time δουλειά του στο Σαν Φρανσίσκο. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια του διέμενε σε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. «Δεν περίμενα ότι θα διαρκέσει 20 μήνες αυτή η διαδικασία. Υπολόγιζα ότι θα κρατήσει μόνο λίγους μήνες» λέει ο επιχειρηματίας. Παρόλα αυτά δεν μετανιώνει για την επιλογή του. Ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει. Ο πεισματάρης τότε startupper, χρειαζόταν να μαζέψει χρήματα για να τροφοδοτεί την επιχείρηση του.

Σε κάποια στιγμή, άρχισε να ψάχνει για χρηματοδότηση. Όμως ούτε και εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Εισέπραξε συνολικά πάνω από 200 απορρίψεις από διάφορους επενδυτές, όπως αναφέρει το CNBC. Όλα αυτά μέχρι το 2009. Μη ξεχνάμε ότι το ’08 ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, κάτι που έκανε ακόμα πιο στενά τα περιθώρια στα οποία μπορούσε να κινηθεί ένας νέος επιχειρηματίας.

Τελικά, μετά από αρκετή επιμονή, ο Gabbert κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» από 17 επενδυτές. «Το ποσοστό επιτυχίας μου ήταν περίπου 8,5%» λέει. Έλαβε συνολικά 2.750.000 δολάρια, τα οποία έπαιρνε στα χέρια του σε μικρότερες δώσεις. Και όλα τα χρήματα έμπαιναν στην εταιρία του.

Πολύ γρήγορα, τα χρήματα σχεδόν εξαντλήθηκαν. Όμως τον Σεπτέμβρη του 2009 ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτή της Moringstar, Joe Mansueto, θέλησε να επενδύσει στην PitchBook 3 εκατ. δολάρια. Με τον Gabbert να εισπράττει τότε μόνο τα 1,2 εκατ. δολάρια, αφού όπως έλεγε… ήθελε να κρατήσει την εταιρία «λιτή». Τελικά, όλες αυτές οι επιλογές μάλλον αποδείχτηκαν σωστές, με την εταιρία να αναπτύσσεται ραγδαία. Και πλέον να καταγράφει μεγάλα ετήσια έσοδα, ενώ όπως είπαμε πέτυχε πρόσφατα μια μεγάλη εξαγορά. Αν όμως ο Gabbert δεν είχε επιμείνει τόσο, πιθανότατα τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 1 =