αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ισπανία φορολόγησε τα υπερκέρδη και έβαλε στα ταμεία της 1,4 δισ. ευρώ

Η Ισπανία φορολόγησε τα υπερκέρδη και έβαλε στα ταμεία της 1,4 δισ. ευρώ

Η ισπανική εφορία έχει ήδη εισπράξει περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση στα έσοδα των τραπεζών και εταιριών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η αρμόδια υπουργός Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα €637 εκατ. κατατέθηκαν από τις τράπεζες και τα €817 εκατ. από τις εταιρίες ενέργειας οι οποίες είδαν τα έσοδά τους να εκτοξεύονται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στο τέλος του έτους τα έσοδα θα ξεπεράσουν ακόμα και τις προβλέψεις που είχε κάνει η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Οικονομικών:

«Τα αναμενόμενα έσοδα είναι 1,7 δισ. από τον ενεργειακό φόρο και 1,3 δισ. από τον τραπεζικό φόρο (το 2023), 3 δισ. ευρώ ετησίως συνολικά» είπε. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη φορολόγηση θα ισχύσει και το 2024.

Η υπουργός του Πέδρο Σάντσεθ (φωτο) εξήγησε ότι «οι κύριες ενεργειακές εταιρείες είχαν αύξηση 43% στα κέρδη τους , σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη και σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά είναι μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο». Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι με το κλείσιμο του 2022 το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζες, η υπουργός δήλωσε ότι απέκτησαν «περισσότερα από 20,5 δισεκατομμύρια κέρδη το 2022», δείχνοντας απευθείας τους δύο μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους την Banco Santander και την BBVA. Παρότι δεν έκανε ρητή αναφορά στα ονόματα των δύο ομίλων εντούτοις ανέφερε «ο τζίρος τους έχει αυξηθεί κατά 25%», μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η Μοντέρο υπενθύμισε επίσης ότι «οι πολίτες επιφορτίστηκαν με τη διάσωση εκατομμυρίων» στις τράπεζες και τώρα «εναπόκειται» σε αυτές να βοηθήσουν την κοινωνία. Επιπλέον δεν θέλησε να χάσει την ευκαιρία ώστε να επικρίνει τις επαρχίες που επιδοτούν τον φόρο κληρονομιάς και έχουν καταργήσει φορολογία των πλουσίων, δηλαδή στη Μαδρίτη και την Ανδαλουσία όπου κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα.

«Όταν κάποιες Αυτόνομες Κοινότητες καταργούν φόρους στους πλούσιους, υπερασπίζονται μόνο το 0,1% των πολιτών τους», επεσήμανε η υπουργός.

Τόσο οι ισπανικές τράπεζες όσο και εταιρίες ενέργειας έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη αντιδρώντας σ αυτήν την έκτακτη διετή εισφορά που τους επέβαλε η κυβέρνηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =