αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ιρλανδία σε πληρώνει με 84.000 ευρώ για να μετακομίσεις σε ένα από τα νησιά της και να πάρεις σπίτι εκεί

Η Ιρλανδία σε πληρώνει με 84.000 ευρώ για να μετακομίσεις σε ένα από τα νησιά της και να πάρεις σπίτι εκεί

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης απομακρυσμένων και εγκαταλελειμμένων τοποθεσιών, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να προσφέρουν κίνητρα σε επίδοξους αγοραστές κατοικιών. Η τελευταία που εντάχθηκε στο κίνημα είναι η Ιρλανδία, η οποία παράσχει στους νέους ιδιοκτήτες κατοικιών 84.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις για να μετακομίσουν σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά της χώρας και να φτιάξουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

Η Ιρλανδία έχει 30 νησιά, τα οποία περιγράφονται ως «αναπόσπαστο μέρος του ιστού» των αγροτικών περιοχών της χώρας. Βρίσκονται υπό δημόσια ιδιοκτησία και, ενώ είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν πληθυσμούς όλο το χρόνο- αν και μικρότερους. Είναι προσβάσιμα μόνο μέσω πορθμείου και η πλειοψηφία διαθέτει μόνο ένα σχολείο και περιορισμένη επιχειρηματική παρουσία. Φιλοξενούν 300.000 τουρίστες ετησίως.

Ελπίζοντας να αναπτύξει τους πληθυσμούς και την απήχησή τους, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το 10ετές σχέδιο «Our Living Islands» την 1η Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου, στόχος είναι να οι ζωντανές κοινότητες να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν –και να ευδοκιμούν– στα υπεράκτια νησιά για πολλά χρόνια ακόμα, επιτρέποντας παράλληλα στους επισκέπτες «να βιώσουν και να εκτιμήσουν τον μοναδικό πολιτισμό, την κληρονομιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο που έχουν να προσφέρουν τα νησιά».

Για να το πετύχει αυτό, η ιρλανδική κυβέρνηση ακολουθεί διάφορες προσεγγίσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι η μετατροπή εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε κατοικίες μακράς διαρκείας. Η μεγάλη επιχορήγηση μπορεί να δοθεί σε όποιον σχεδιάζει να αγοράσει και να αναζωογονήσει κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1993 και έχουν εγκαταλειφθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα χρήματα πρέπει να πάνε για εργασίες και ανακαινίσεις και τα σπίτια πρέπει είτε να κατοικούνται είτε να νοικιάζονται μετά την επισκευή.

Θα δοθεί επίσης έμφαση στη βελτίωση και ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών, όπως η ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας και το νερό, καθώς και η εισαγωγή περισσότερων υπαίθριων ανέσεων. Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού και να παρέχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για την επιχορήγηση μπορούν να συμπληρώσουν μια φόρμα στον ιστότοπο της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η Ιρλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που πάει σε τέτοιες τακτικές. Πρόσφατα γράφαμε για την Ιταλία που σε πληρώνει με 30.000 ευρώ για να μετακομίσεις στη μαγευτική Τοσκάνη και να πάρεις σπίτι εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =