αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εφορία ξεκινά να τσεκάρει τις μισθώσεις μέσω Airbnb- Κλιμακωτά πρόστιμα ως 20.000 ευρώ

Η εφορία ξεκινά να τσεκάρει τις μισθώσεις μέσω Airbnb- Κλιμακωτά πρόστιμα ως 20.000 ευρώ

Με τη συνδρομή ελεγκτών του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει μπαράζ ελέγχων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, αλλά παραλείπουν να το δηλώσουν στην εφορία. Με την αξιοποίηση «κάθε πρόσφορου μέσου», τους παραβάτες περιμένουν πρόστιμα 5.000 ευρώ την πρώτη φορά, 10.000 ευρώ τη δεύτερη και 20.000 για όσους δεν βάζουν «μυαλό», όπως σημειώνει το Euro2day.gr.

Εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνει το σήμα των ελέγχων ενόψει της τουριστικής περιόδου και ενώ ήδη οι μισθώσεις ακινήτων τέτοιου τύπου κάνουν θραύση στους τουριστικούς προορισμούς για το καλοκαίρι καθώς πολλοί φαίνεται να επιλέγουν βίλες και μεμονωμένα ακίνητα ως ασπίδα έναντι της πανδημίας.

Τα πρόστιμα καραδοκούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο σε τρεις περιπτώσεις:

  1. Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  2. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  3. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» ενώ στην περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Ο ελεγκτικός μηχανισμός επιβεβαιώνει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζεται ως «Διαχειριστής» αξιοποιώντας τα δεδομένα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», του περιουσιολογίου Ε9.

Οι ελεγκτές θα επιστρατεύσουν κάθε πρόσφορο μέσο για να εντοπίσουν τους παραβάτες μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, με την αξιοποίηση μεικτών συνεργείων ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =