αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εφορία θα σε ειδοποιεί… με αυτό το νέο app

Η εφορία θα σε ειδοποιεί… με αυτό το νέο app

Έληξε η προθεσμία πληρωμής της δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν θυμηθήκατε να την πληρώσατε με αποτέλεσμα να χρεωθείτε με πρόστιμο; Χάσατε μια ρύθμιση οφειλών γιατί ξεχάσατε να καταβάλετε δυο δόσεις; Κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δίνουν τη μάχη της πληρωμής των φόρων και κυνηγούν τις δόσεις. Δόση για τον φόρο εισοδήματος, δόση για τον ΕΝΦΙΑ, δόση για τη ρύθμιση ή τις ρυθμίσεις δόση του ΦΠΑ, δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν δυο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες δόσεις για φόρους ή οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και χάνουν το ραντεβού τους με την Εφορία με αποτέλεσμα είτε να επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής ή να χάνουν τις ρυθμίσεις.

Για τους «ξεχασιάρηδες» και όχι μόνο φορολογούμενους, η ΑΑΔΕ φέρνει στις οθόνες των κινητών ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και ένα φορολογικό ημερολόγιο υποχρεώσεων. Με το φορολογικό ημερολόγιο, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις προσωποποιημένης ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών. Δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και πληρωμή φόρου και ευρύτερα όλες οι υποχρεώσεις κάθε φορολογουμένου εντός των προσεχών 2-3 ημερών. Με το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης, το κινητό θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής μιας δόσης ρύθμισης και θα ειδοποιεί τοn φορολογούμενο να λάβει τα μέτρα του για να μη χάσει και τη δεύτερη, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απώλεια της ρύθμισης και σε ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Το νέο application της ΑΑΔΕ θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος έτους και θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες:

1. Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους. Για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λαμβάνουν ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου και όταν η προθεσμία πληρωμής του φόρου λήγει π.χ. στις 30 Νοεμβρίου και μέχρι τις 29 του μήνα δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Με τον ίδιο τρόπο θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ ή των δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.

2. Να ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα ο συναγερμός της εφορίας θα ενεργοποιείται:

Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + three =