06/12/24

Η εφορία αναζητά αδήλωτα εισοδήματα Ελλήνων… σε 54 χώρες (Λίστα)

Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογούμενους που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Η ΑΑΔΕ επεκτείνει τους ελέγχους αδήλωτων εισοδημάτων που διατηρούν Έλληνες φορολογούμενοι σε 54 χώρες, αρκετές από τις οποίες αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης “μαύρου χρήματος”.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών η εφορία θα ζητήσει στοιχεία των προηγούμενων ετών τα οποία όταν αποσταλούν από τις 54 χώρες θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά οι ή επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα εφαρμόζει αμοιβαία σχέση ανταλλαγής πληροφοριών είναι: Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιβραλτάρ, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Ινδονησία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μαλαισία, Μονακό, Κολομβία, Παναμάς, Ρωσία, Περού, Σαουδική Αραβία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Σινγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Νότια Αφρική, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κατάρ, Νήσοι Κάιμαν  και Σεϋχέλλες.   

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί αφορούν:

1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

2.  Καταθετικούς Λογαριασμούς.

3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4.  Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου  (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.

Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι.

Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία, θα ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα.

Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

Πηγή: Capital.gr

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 − 5 =