αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εφορία αγοράζει laptops για ελέγχους και σκανάρισμα αποδείξεων

Η εφορία αγοράζει laptops για ελέγχους και σκανάρισμα αποδείξεων

Στη προμήθεια Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και QR Code Scanners, για την κάλυψη των ελεγκτικών αναγκών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και σύντομα οι ελεγκτές με τους υπολογιστές ανά χείρας και με τα ειδικά σκάνερ θα ελέγχουν τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.

Ηδη τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει περιοδείες στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη τήρηση της νομοθεσίας θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα “λουκέτα. Η μεγάλη πληγή είναι η μη έκδοση αποδείξεων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ουσιαστικά οδηγεί στη μη καταβολή του ΦΠΑ. Η πληγή είναι διπλή καθώς ο επιχειρηματίας βάζει μαύρο χρήμα και αφορολόγητο στην τσέπη του, ενώ το δημόσιο χάνει και το ΦΠΑ που του αναλογεί. Σημειώνεται ότι ετησίως το ελληνικό δημόσιο χάνει περισσότερα από 5,5 δισ. Ευρώ από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ενεργοποιούνται άμεσα:

-Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code). Σε δεύτερο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το λογισμικό σάρωσης προκειμένου οι ίδιοι οι φορολογούμενοι όχι μόνο να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν αλλά και να τις προσθέτουν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτεί η νομοθεσία και οι οποίες ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.

-Νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων. Η εφαρμογή αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία, καθώς πλέον μέσω του myCAR, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες για να θέτουν σε ακινησία τα οχήματα τους και να απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας

-Πιλοτική Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) – Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου – Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

Σε δεύτερο χρόνο η εφορία θα εκσυγχρονιστεί με υπερ όπλα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης:

-Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics). Για παράδειγμα, θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

-Ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων

-Νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis).

Σημειώνεται ότι για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπεται “λουκέτο” δύο έως και δέκα ημερών: Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 2 =