αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Ευρωπαϊκή startup που κάποτε «έφαγε πόρτα» από την H&M και τώρα έχει αξία 31 δισ. δολαρίων

Η Ευρωπαϊκή startup που κάποτε «έφαγε πόρτα» από την H&M και τώρα έχει αξία 31 δισ. δολαρίων

Η Klarna συνεχίζει την δική της εκρηκτική πορεία. Η σουηδική fintech είναι η startup που «σήκωσε» τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε δύο γύρους, έλαβε συνολικά 1,6 δισ. δολάρια. Η αξία της έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μερικούς μήνες και πλέον ξεπερνά τα 31 δισ. δολάρια.

Η διαδρομή της μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολη, όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για μια startup την οποία το 2004 είχαν απορρίψει πολλοί μεγάλοι businessmen- μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Η&Μ. Όμως ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι και οι συνιδρυτές της Klarna συνέχισαν. Kαι ήρθε η εκτόξευση.

Η Klarna εστιάζει σε αυτό που λέγεται “Buy Now – Pay Later”. Η υπηρεσία επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων/ καταστημάτων και να πληρώνουν σε δόσεις, βάσει διακανονισμού. Η εφαρμογή της, έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 12 εκατ. μηνιαίους χρήστες σε όλον τον κόσμο, με πάνω από 55.000 καθημερινές λήψεις.

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη

Τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι ευρωπαϊκές startups κάτα το α΄εξάμηνο του 2021, έχει καταγράψει νέο ρεκόρ, με τη συνολική αξία των κεφαλαίων αυτών να ανέρχεται στα 43,8 δισ. ευρώ, έναντι 38,5 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom. Ο τεχνολογικός κλάδος για το ίδιο διάστημα έχει επίσης προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από τα venture capitals, από ό,τι σε ολόκληρη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι τη φετινή χρονιά το συνολικό ποσό αυτό προέκυψε από το ήμισυ σχεδόν των συμφωνιών σε σχέση με πέρυσι, από τη στιγμή που κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2021, έχουν πραγματοποιηθεί 2.700 γύροι χρηματοδότησης, έναντι 5.200 το 2020, σύμφωνα με τη Dealroom.

Τα περισσότερα κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, όπως είπαμε πριν, έχει αντλήσει η σουηδική Klarna. Η γερμανική εφαρμογή συναλλαγών μετοχών Trade Republic συγκέντρωσε 900 εκατ. δολάρια τον Μάιο και η βρετανική fintech Checkout.com 450 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − one =