αρχικηVIRALΗ Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σκέφτεται να γίνει Αγγλόφωνη για να προσελκίσει διεθνείς εργαζομένους

Η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σκέφτεται να γίνει Αγγλόφωνη για να προσελκίσει διεθνείς εργαζομένους

Σε μια δυναμική κίνηση έτσι ώστε να προσελκύσει ξένους εργαζομένους, σκέφτεται να προχωρήσει το Ελσίνκι. Η φινλανδική πρωτεύουσα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη. Αφού όπως εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης, πάρα πολλοί διεθνείς εργαζόμενοι αποφεύγουν την πόλη εν μέρει λόγω της δυσκολίας της γλώσσας.

Σημειώνεται ότι oι δύο επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η φινλανδική, με 15 πτώσεις γραμματικής, που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για τους ξένους, και η σουηδική. Πολλές εταιρείες απαιτούν από τους Φινλανδούς και από τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να κατέχουν και τις δύο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό άνω από το 36% των ξένων φοιτητών στη Φινλανδία αποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τους περισσότερους από αυτούς να αναφέρουν τη γραφειοκρατία της μετανάστευσης, την υψηλή φορολογία και τις γλωσσικές δυσκολίες ως τους κύριους λόγους, που τους οδηγούν εκτός χώρας.

«Το Ελσίνκι θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη, όπου οι άνθρωποι που μιλούν αγγλικά δεν θα χρειάζεται να μιλούν φινλανδικά ή σουηδικά», δήλωσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Juhana Vartiainen.

Ο Vartiainen είπε ότι οι προσπάθειες της πόλης και της χώρας για να προσελκύσουν και να κρατήσουν ξένους επαγγελματίες αποδείχθηκε “μια φοβερή αποτυχία”, προσθέτοντας ότι έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην “πολιτική συνείδηση ​​ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση”.

Για να προσελκύσει πιο εξειδικευμένους ξένους επαγγελματίες, ο δήμαρχος, πρότεινε το Ελσίνκι να επεκτείνει επίσης την εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Η Φινλανδία, η οποία έφερε στον κόσμο τη Nokia, τα SMS, το 5G και το Linux, έχει έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως αριθμούς ψηφιακών νεοσύστατων επιχειρήσεων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη παρεμποδίζεται σοβαρά λόγω προβλημάτων στην προσφορά εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =