αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ εταιρεία από την Ταϊβάν που… κρατάει στα χέρια της τον πλανήτη

Η εταιρεία από την Ταϊβάν που… κρατάει στα χέρια της τον πλανήτη

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, μπορεί να αποχώρησε από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη που προκάλεσε την κινεζική οργή, όμως το σύντομο αυτό ταξίδι της λεριξε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στον κρίσιμο ρόλο της νήσου στην παγκόσμια στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μικροτσίπ και ειδικότερα στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ή TSMC.

Στη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης, η Πελόζι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της TSMC, Mark Liu, μια ένδειξη του πόσο κρίσιμης σημασίας είναι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τα μικροτσίπ αυτά και του αναπόσπαστου ρόλου που διαδραματίζει η εταιρεία στην κατασκευή τους.

Τα μικροτσίπ της TSMC χρησιμοποιούνται παντού, από τα smartphones στα αυτοκίνητα και στα ψυγεία και έχουν γίνει βασικό μέρος του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατα, η έλλειψή τους ώθησε τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να φτάσουν την Ασία και να διατηρήσουν το προβάδισμα έναντι της Κίνας στον κλάδο.

Η TSMC κατασκευάζει τα μικροτσίπ που άλλες εταιρείες σχεδιάζουν. Έχει μια μεγάλη λίστα πελατών, από την Apple στη Nvidia, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας στον κόσμο.

Καθώς οι ΗΠΑ υστερούσαν στην κατασκευή μικροτσίπ τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, εταιρείες όπως η TSMC και η Samsung Electronics στη Νότια Κορέα, προχώρησαν με τεχνικές κατασκευής μικροτσίπ αιχμής. Ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε εργαλεία και τεχνολογία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, η TSMC συγκεκριμένα, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο.

Η TSMC αντιπροσωπεύει το 54% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την Counterpoint Research και όπως γράφει το αμερικανικό CNBC. Η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την TSMC μαζί με άλλους παίκτες όπως η UMC και η Vanguard. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της Ταϊβάν στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Αν προσθέσουμε τη Samsung, η οποία κατέχει το 15% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, τότε η Ασία κυριαρχεί πραγματικά στη σφαίρα κατασκευής μικροτσίπ. Γι’ αυτό και η Πελόζι έκανε τη συνάντηση με τον επικεφαλής της TSMC.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 5 =