Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για το πως πρέπει να προετοιμαστείς όταν έρθει η ώρα να πας σε μια job interview. Τις απαντήσεις που πρέπει να έχεις έτοιμες. ‘Η τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις.
Τώρα θα δούλε κάτι λιγότερο συνηθισμένο. Από την μεριά του εργοδότη μάλιστα. Οι περισσότερες ερωτήσεις της κάθε συνέντευξης επικεντρώνονται στο παρελθόν: εστιάζουν σε αυτό που ο υποψήφιος έχει βιώσει, έχει μάθει, έχει επιτύχει. Αλλά τι γίνεται με το μέλλον; Τι γίνεται με το τι θα κάνει ο υπάλληλος μόλις τον προσλάβεις στην εταιρία σου;
Όπως εξηγεί το inc.com, πρέπει να κάνεις την ερώτηση των «90 ημερών», την οποία πολλοί εργοδότες παραβλέπουν. «Τι θα πετύχεις τις πρώτες 90 ημέρες, και το οποίο θα κάνει την διαφορά στην εταιρία μας;». Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον υποψήφιο, και θα σε οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Μην ξεχνάς ότι ο εργαζόμενος είναι μια επένδυση. Άρα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή αν αξίζει τον μισθό που θα πάρει.
Ας υποθέσουμε ότι η θέση που έχει ανοίξει είναι στο HR. Ναι, χρειάζεστε το προσωπικό του τμήματος HR, για να καλύψουν τα ανοίγματα των θέσεων εργασίας. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλετε είναι το HR να βρει τους κατάλληλους υποψηφίους για τον οργανισμό σας. Ο τελικός στόχος είναι η καλύτερη συνολική παραγωγικότητα, το χαμηλότερο κόστος εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά διατήρησης των εργαζομένων στην εταιρία.
Κάνε την ερώτηση των «90 ημερών». Άκου την απάντηση η οποία σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον. Μετά ρώτα το «πως» και το «γιατί». Μην εστιάσεις μόνο στους στόχους, αλλά και στο πλάνο που έχει ο άλλος για να φτάσει εκεί. Θα ανοίξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα σε βοηθήσει να προσλάβεις τους καλύτερους εργαζομένους. Ειδικά αν μιλάμε για θέσεις που έχουν και κάποια οργανωτική αρμοδιότητα.