αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εποχική απασχόληση «κυριαρχεί» στην Ισπανία- Πως είναι να δουλεύεις εκεί

Η εποχική απασχόληση «κυριαρχεί» στην Ισπανία- Πως είναι να δουλεύεις εκεί

Αντιμέτωποι με την ανεργία και με τις κακές συνθήκες εργασίας βρίσκονται οι Ισπανοί, καθώς αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν, ακόμη και μετά την παρέλευση της κρίσης, να εργάζονται σε θέσεις εποχικής απασχόλησης. Για τη Ρακέλ Γκαρσία, για παράδειγμα, η τουριστική περίοδος που ξεκινάει στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, στην περιοχή του Καντίθ, αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία προκειμένου να βρει μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αρκετοί εργαζόμενοι όμως που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνη, περιμένουν ξανά την επόμενη τουριστική σεζόν για να αναζητήσουν δουλειά.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, στο τέλος Αυγούστου η κ. Γκαρσία που δούλευε τέσσερις μήνες ως σερβιτόρα πλήρους απασχόλησης, έχασε τη δουλειά της, με αποτέλεσμα να ζει μαζί με τον γιο της μόνο με τα μηνιαία επιδόματα. Το ποσοστό ανεργίας στη νότια επαρχία φθάνει το 25% και θεωρείται ένα από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Ενδεικτικά, η χώρα σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης. Υψηλό επίσης είναι και το ποσοστό όσων εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μετράει και αρκετούς ανειδίκευτους εργαζομένους. Παράλληλα, οι Ισπανοί δεν συνηθίζουν να μετακινούνται σε άλλα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να μένουν σε πόλεις που δεν προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες εργασίας. Mάλιστα, όπως σχολιάζει και το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα προβλήματα έχουν αρχίσει να εδραιώνονται. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης κινείται σε σταθερά επίπεδα, ενώ οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας δεν θα πέσει κάτω από 12% το επόμενο διάστημα. «Πρόκειται για μια δυσλειτουργική αγορά εργασίας», επισημαίνει ο Μάρτσελ Γιάνσεν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Πρέπει να επαναφέρουμε το ποσοστό δομικής ανεργίας σε λογικά επίπεδα».

Οι προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση από συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης έχουν αποτύχει. Η παρούσα κυβέρνηση σχεδιάζει να ανατρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, ωστόσο οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο αυτές να βελτιωθούν παρά να καταργηθούν. Κατά τους ίδιους, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική σε μια περίοδο αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαμόρφωση της αγοράς εργασίας, αλλά και η έλευση των ρομπότ, αποθαρρύνει αρκετές εταιρείες να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Αυτό εγκλωβίζει τους εργαζομένους σε μία αέναη διαδικασία αναζήτησης εργασίας ή στην απορρόφησή τους σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + seven =