αρχικηVIRALΗ επιστημονική απάντηση: Γιατί δεν μας αρέσει ο εαυτός μας στις φωτογραφίες

Η επιστημονική απάντηση: Γιατί δεν μας αρέσει ο εαυτός μας στις φωτογραφίες

Έχετε ποτέ θεωρήσει τέλεια μια φωτογραφία με εσάς, κάποια που να αντανακλά επαρκώς το πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας στην πραγματικότητα; Ή σας φαίνεται σαν από κάθε φωτογραφία σας να λείπει κάποιο στοιχείο σας με κάποιο τρόπο; Υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι για το γιατί τείνουμε να δυσαρεστούμαστε από τις φωτογραφίες μας. Δείτε κάποιους από αυτούς όπως τους παρουσιάζει το enallaktikidrasi.com.

1. Θεωρούμε ότι είμαστε πιο ελκυστικοί απ’ όσο είμαστε στην πραγματικότητα

Όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, είμαστε ευάλωτοι σε μια μορφή προκατάληψης που ονομάζεται αυτο-ενίσχυση και πρόκειται για την τάση να αξιολογούμε «τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές μας ως πιο ευνοϊκά (θετικά) απ’ όσο είναι αντικειμενικά» (Epley και Whitchurch, 2008). Στην περίπτωση της εξωτερικής εμφάνισης, αυτή η προκατάληψη μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι είμαστε πιο ελκυστικοί απ’ όσο όντως είμαστε.

Στοιχεία για την ύπαρξη αυτής της μεροληψίας αποκαλύφθηκαν σε έρευνα, κατά την οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν δικές τους φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τους παρουσίασαν αληθινές φωτογραφίες τους, αλλά και φωτογραφίες που είχαν «πειραχτεί» για να δείχνουν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικοί. Ύστερα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν την αληθινή, πρωτότυπη φωτογραφία.

Οι περισσότεροι επέλεγαν φωτογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί επεξεργασία για να δείχνουν πιο ελκυστικοί, ενώ οι άγνωστοι επέλεγαν με ακρίβεια τις πραγματικές φωτογραφίες των συμμετεχόντων που πρώτα είχαν δει (Epley and Whitchurch, 2008). Η δυσαρέσκειά μας για τις πραγματικές φωτογραφίες πιθανώς να αντανακλά αυτό τον μηχανισμό της αυτο-ενίσχυσης. Όταν μας αντιλαμβανόμαστε ως πιο ελκυστικούς απ’ όσο πραγματικά είμαστε, η πραγματικότητα μπορεί να μας απογοητεύσει.

2. Η απλή επίδραση της έκθεσης λειτουργεί εναντίον μας

Η απλή επίδραση της έκθεσης σημαίνει ότι όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα σε ένα ερέθισμα, τόσο περισσότερο αποκτάμε την τάση να μας αρέσει (Zajonc, 1968). Το λογικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι εφόσον βλέπουμε συνέχεια τον εαυτό μας -για παράδειγμα, στον καθρέφτη- θα τον θεωρούμε και πιο ελκυστικό. Ωστόσο, όταν αντικρίζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, η εικόνα μας είναι αντεστραμμένη, ενώ οι φωτογραφίες συνήθως όχι.

Ένας λοιπόν λόγος που μπορεί να μην μας αρέσουν οι φωτογραφίες μας είναι επειδή δείχνουν μια άποψη του προσώπου μας που δεν μας είναι οικεία. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι προτιμάμε φωτογραφίες που αποτυπώνουν το κατοπτρικό μας είδωλο, ενώ οι άλλοι τείνουν να προτιμούν για εμάς εκείνες τις φωτογραφίες που δείχνουν την «πραγματική» μας εικόν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 5 =