αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ επιστήμη μίλησε: Πως μπορείς να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις, αν σκέφτεσαι ότι «αφορούν έναν φίλο»

Η επιστήμη μίλησε: Πως μπορείς να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις, αν σκέφτεσαι ότι «αφορούν έναν φίλο»

Είσαι ένας αποφασιστικός τύπος στη ζωή σου; Λαμβάνεις αποφάσεις με ψυχραιμία; Μήπως αρκετές φορές, όταν είσαι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, επιλέγεις την αδράνεια;

Είναι αλήθεια, ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, όταν αυτές αφορούν την ζωή τους. Είναι δύσκολο να δουν τα δεδομένα με καθαρό μυαλό. Ευτυχώς, έρχεται τώρα η επιστήμη να βοηθήσει. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, υπάρχει ένα εύκολο τρικ που μπορεί να σε βοηθήσει να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σου: Να προσποιηθείς ότι το κάνεις για έναν φίλο σου.

Θα πρέπει να σκεφτείς, δηλαδή, ότι η απόφαση που θα λάβεις, θα αφορά έναν φίλο. Αυτή η τακτική ονομάζεται «self-distancing». Σε βοηθά να δεις τα πράγματα από απόσταση και να έχεις μια καλύτερη κρίση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο καθηγητής του Waterloo University, Igor Grossman, και η ομάδα του, μελέτησαν 100 ανθρώπους που ήταν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Μια ομάδα κλήθηκε να φανταστεί ότι έχει απατηθεί, ενώ μια άλλη ότι έχει απατηθεί ένας φίλος τους. Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε το πως ακριβώς θα έπραταν και αν θα πήγαιναν σε συμβιβασμό. Αποδείχτηκε, ότι εκείνοι που «δούλευαν» για έναν φίλο είχαν καλύτερη κρίση και πιο υγιή λογική.

Η ίδια τακτική, πέρα από την προσωπική ζωή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα επαγγελματικά θέματα. Εκεί που οι αποφάσεις είναι δύσκολες, δείξε ψυχραιμία. Και σκέψου πως θα ενεργούσες αν έπρεπε να συμβουλέψεις έναν φίλο για το ίδιο θέμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + eighteen =