αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνική startup που προσφέρει τεχνολογία για το SaaS με ένα κλικ

Η Ελληνική startup που προσφέρει τεχνολογία για το SaaS με ένα κλικ

Ξεκίνησε από την Ελλάδα, και στοχεύει σε μια μεγάλη διεθνή αγορά. Αλλά πόσο εύκολο είναι τελικά να ξεκινήσει μια τεχνολογική εταιρία από την χώρα μας και να αναπτυχθεί; Η [i2.d] technologies το έκανε. «Δεν έχει σημασία που ξεκινάς αλλά μέχρι που πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις. Δυσκολίες υπάρχουν πολλές αλλά υπάρχουν εξίσου και ευκαιρίες», λέει στο It’s Possible η CEO της εταιρίας, Μαρία Καίνη.

Η ίδια περιγράφει τι ακριβώς παρέχει η εταιρία που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιάννη Δημητριάδη. Ενώ εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνει ο όρος SaaS που συναντάμε όλο και πιο έντονα. Παράλληλα, δίνει και την δική της συμβουλή στους startuppers που σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι από την Ελλάδα.

Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά τα ιδρυτικά μέλη πριν ξεκινήσετε την εταιρία σας; Και πως προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο business project

Ο ιδρυτής και εμπνευστής της ιδέας Γιάννης Δημητριάδης είχε μια πολυετή εργασιακή εμπειρία (>20έτη) σε διευθυντικές θέσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνίων, χρηματοπιστωτικό κλάδο, στην βιομηχανία και στην ενέργεια όπου και ανέλαβε και ολοκλήρωσε σύνθετα έργα που τον βοήθησαν να αποκτήσει ένα βαθύ τεχνικό υπόβαθρο, στρατηγικό σχεδιασμό και πολύπλευρη επιχειρηματική γνώση.

Ο Γιάννης διαβλέποντας από την μια την ραγδαία εξέλιξη των αλλαγών του ψηφιακού μετασχηματισμού και από την άλλη την αδυναμία των μεγάλων εταιριών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, οραματίστηκε και σχεδίασε προϊόντα τεχνολογίας για το μοντέλο διάθεσης SaaS που δίνουν πραγματικές λύσεις για την μετάβαση των εταιριών στην καινούργια πραγματικότητα.  

Εγώ ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία στον τομέα των υπηρεσιών όπου εργάστηκα σε πολλές και διαφορετικές θέσεις και ανέλαβα διευθυντικούς ρόλους σε όλες σχεδόν τις βασικές λειτουργικές δομές μιας επιχείρησης όπως: στρατηγικής, ψηφιακού μετασχηματισμού,  μάρκετινγκ & επικοινωνίας, εμπορικής στρατηγικής & προγραμματισμού, αξιολόγησης τοπικών & διεθνών επιχειρηματικών ευκαιριών, επενδυτικές σχέσεις σε κορυφαίες στο χώρο τους εταιρίες.

Στην καριέρα μου έκανα μεγάλο rotation γιατί αναζητούσα συνεχώς νέες προκλήσεις και ρόλους που μπορούσαν να μου δώσουν εξωστρέφεια, πρόσβαση σε νέες ιδέες, καινοτόμες λύσεις αξιολόγηση ευκαιριών κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας πάντα στο στόχαστρο μου τις καινοτόμες ιδέες που μπορούν να κάνουν disrupt την αγορά συναντήθηκα με το Γιάννη και την ιδέα του. Με τον Γιάννη μοιραστήκαμε το όραμα, την δυναμική της ιδέας σε παγκόσμιο επίπεδο και διεκδικήσαμε μαζί χρηματοδότηση για την υλοποίηση της.

Το καλοκαίρι του 2020 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την metavallon VC, ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά σχήματα στην Ελληνική αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων και που εξειδικεύεται σε χρηματοδότηση πρότυπων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Τι παρέχετε αυτή τη στιγμή;

Η εταιρίας μας η [i2.d] technologies παρέχει ολοκληρωμένες & αυτοματοποιημένες λύσεις (“in-a-box”) για την αγορά του SaaS, που μειώνουν τα κόστη και αυξάνουν την ταχύτητα ανάπτυξης και διάθεσης προϊόντων & υπηρεσιών των πελατών μας μέσα από καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που περιλαμβάνει αρχικά το SaaS.fabric™ και το petranna™.db.

Με το petranna™.db   δίνουμε την δυνατότητα μετασχηματισμού του σχήματος οποιασδήποτε εμπορικής βάσης δεδομένων (MySQL, PostgreSQL, MariaDB, SQL Server, Oracle, DB2) που βρίσκεται στο cloud σε multitenant ώστε να μπορεί στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από SaaS εφαρμογές.

Η καινοτομία του petranna™.db  είναι ότι προσφέρει μια ολοκληρωμένη και αυτοματοποιημένη λύση (in-a-box solution) μετασχηματισμών SaaS που εφαρμόζεται με ένα «κλικ» χωρίς ανάγκη επέμβασης στον κώδικα λογισμικού (codeless implementation.)

Οι μετασχηματισμένες βάσεις δεδομένων που προκύπτουν υποστηρίζουν data multitenancy, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από SaaS εφαρμογές και κεφαλαιοποιούν όλα τα οφέλη της multitenancy αρχιτεκτονικής όπως:

  • Οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα (συντήρηση, επενδύσεις ανάπτυξης, χρήση πόρων )
  • Δυνατότητα μετασχηματισμού με λίγα μόνο βήματα (multitenancy in-a-box solution)
  • Ελαστικότητα για οποιοδήποτε αριθμό tenants πάνω στην ίδια βάση
  • Γρήγορο χρόνο διάθεσης υπηρεσιών

Το petranna.db απευθύνεται σε παρόχους λύσεων SaaS και σε κατασκευαστές λογισμικού, ώστε να τους βοηθήσει να μειώσουν τα κόστη μετάβασης ή διατήρησης των βάσεων δεδομένων τους στο cloud αυξάνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα διάθεσης των προϊόντων & υπηρεσιών τους.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι σημαίνει ο όρος SaaS; Έτσι ώστε να το καταλάβει και κάποιος μη ειδικός

SaaS σημαίνει (Software as a Service) ή «Λογισμικό ως Υπηρεσία» και είναι ουσιαστικά ο τρόπος διάθεσης λογισμικού μέσω του οποίου οι χρήστες αντί να κάνουν λήψη του λογισμικού στον υπολογιστή τους ή το επιχειρησιακό τους δίκτυο έχουν πρόσβαση στο λογισμικό που επιθυμούν διαδικτυακά πληρώνοντας ένα τέλος συνδρομής για την χρήση του. Το μοντέλο SaaS είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά, ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση από ευρύ φάσμα επιχειρήσεων καθώς οδήγησε σε χαμηλότερα κόστη σε σχέση με την παραδοσιακή εγκατάσταση λογισμικού.

Με την μεγάλη διείσδυση του cloud και την αύξηση υπηρεσιών SaaS, η multitenancy αρχιτεκτονική άρχισε να γίνετε πλέον προαπαιτούμενο για τις εφαρμογές SaaS καθώς οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη βελτιστοποίηση κόστους. Εδώ έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο η εταιρία μας η οποία ουσιαστικά προσφέρει τεχνολογία για το SaaS με ένα κλικ!

Τι άλλαξε και τι έμεινε ίδιο στην επαγγελματική καθημερινότητα σας μέσα στα lockdowns;

Η ομάδα μας δουλεύει το ίδιο εύκολα και αποδοτικά εξ αποστάσεως (remotely). Oλοι πλέον έχουν προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα. Οι συναντήσεις είτε μεταξύ μας είτε με συνεργάτες και πελάτες γίνονται ψηφιακά. Εξάλλου εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε λύσεις τεχνολογίας για αυτή την νέα πραγματικότητα.

Έχετε μια καθαρά τεχνολογική εταιρία. Υπάρχουν ταλαντούχοι εργαζόμενοι στην Ελληνική αγορά, σε ότι αφορά το δικό σας πεδίο; Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς. Και πως σχεδιάζετε να κινηθείτε στο κομμάτι των προσλήψεων στο προσεχές μέλλον;

Στον τομέα της τεχνολογίας η Ελληνική αγορά εργασίας διαθέτει αξιόλογο και κατάλληλα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Εμείς έχουμε ήδη αξιολογήσει αρκετά βιογραφικά και έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε σταδιακά την ομάδα μας με Έλληνες μηχανικούς με στόχο να εξάγουμε υπηρεσίες, τεχνογνωσία και παγκόσμια καινοτομία.

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο που σκοπεύει να ξεκινήσει την startup του στην Ελλάδα;

Να έχει πίστη στο όραμα του! επιμονή, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Δεν έχει σημασία που ξεκινάς αλλά μέχρι που πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις. Δυσκολίες υπάρχουν πολλές αλλά υπάρχουν εξίσου και ευκαιρίες. Στα startups οι κύκλοι των αλλαγών είναι μικρότεροι και πιο έντονοι πράγμα που σημαίνει ότι για να επιβιώσουν οι ομάδες θα πρέπει να είναι ευέλικτες να ηγούνται των αλλαγών,  να μετασχηματίζονται διαρκώς, να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους κάθε μέρα να προσαρμόζουν την στρατηγική τους όπου και όταν χρειάζεται. Τέλος είναι σημαντικό η ομάδα να είναι εναρμονισμένη στο στόχο της και να ξεκινά κάθε  μέρα με καθαρό όραμα.

Μπορεί το πλαίσιο να είναι πιο ευνοϊκό σε κάποιες χώρες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην χώρα μας. Πολλά επιτυχημένα startups ξεκίνησαν στην Ελλάδα και διακρίθηκαν παγκοσμίως.  Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να στοχεύουν ψηλά και να μην περιορίζονται στα σύνορα μιας χώρας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × four =