αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Ελληνική εταιρία από τη Βόρεια Ελλάδα που… κέρδισε την Tesla στις μπαταρίες

Η Ελληνική εταιρία από τη Βόρεια Ελλάδα που… κέρδισε την Tesla στις μπαταρίες

Αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ελληνικής μεταποίησης, αφού έχει καταφέρει με μεθοδικές και συστηματικές κινήσεις να κυριαρχήσει σε μια niche αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

Η Sunlight αποτελεί σήμερα έναν παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά μπαταρίας για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης και με ορμητήριο τα δύο εργοστάσιά της στην Ξάνθη και την Κομοτηνή καταφέρνει να ανταγωνίζεται και να πρωτοπορεί απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον κλάδο της βιομηχανικής μπαταρίας.

Και όπως έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της εταιρείας, η Sunlight δε σκοπεύει στο ορατό μέλλον να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά, η οποία βρίσκεται όπως και όλος ο κλάδος των μπαταριών σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς οι παραδοσιακές μπαταρίες μολύβδου οξέως αρχίζουν να χάνουν σταδιακά μερίδιο από τις μπαταρίες λιθίου.

Χθες λοιπόν η Sunlight λανσάρισε την πρώτη έξυπνη μπαταρία λιθίου, που προορίζεται για το core business της, δηλαδή τα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης. Πρόκειται για έναν κλάδο με ραγδαία ανάπτυξη, ο οποίος το 2008 αριθμούσε πωλήσεις 487 χιλιάδων οχημάτων, το 2018 διπλασιάστηκε στα 966 χιλιάδες οχήματα και το 2030 αναμένεται να φτάσει το 1,757 εκατ. οχήματα.

“Είμαστε τυχεροί που δραστηριοποιούμαστε και έχουμε σημαντικό μερίδιο σε μια αγορά που αναπτύσσεται τόσο καλά” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Β. Μπίλλης. Σήμερα ο συνολικός τζίρος των βιομηχανικών μπαταριών συνολικά φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ, με τη Sunlight να έχει μερίδιο 10%, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 7,3 δισ. ευρώ.

Και ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης του κλάδου αναμένεται να προέλθει από τις μπαταρίες λιθίου, στις οποίες εισέρχεται πλέον η Sunlight με ισχυρά ατού την εμπειρία της από τη χρήση του λιθίου στις μπαταρίες της αμυντικής βιομηχανίας, την έρευνα και καινοτομία των μηχανικών της στην Ξάνθη, την εμπορική της ισχύ και τις σχέσεις της με τους πελάτες αλλά και τις επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ που θα συνεχιστούν δυναμικά και την επόμενη 5ετία.

Ποια είναι όμως τα κύρια πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος της ελληνικής βιομηχανίας; Προσφέρει πλεονεκτήματα που δεν παρέχουν οι μπαταρίες μολύβδου, όπως επαναφόρτιση οποιαδήποτε στιγμή, μεγαλύτερο χρόνο ζωής, δε χρειάζεται συντήρηση και παρουσιάζει υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 35%. Παράλληλα η πρωτοποριακή κατασκευή του module δεν υπάρχει σε άλλη μπαταρία διεθνώς και αποτελεί καινοτομία της Sunlight με επίπεδο ασφάλειας που δεν υπάρχει αλλού και στιβαρή κατασκευή.

Μάλιστα η τεχνολογία των στοιχείων της ελληνικής μπαταρίας, υπερέχει σε επίπεδο ασφάλειας ακόμη και έναντι των στοιχείων της Tesla, τα οποία έχουν εμφανίσει προβλήματα με αναφλέξεις. Είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί κάτι στην μπαταρία της Sunlight αφού θα πρέπει προηγουμένως να ξεγελαστούν 17 επίπεδα ασφάλειας που αποτελούν αξεπέραστη δικλείδα.

Παράλληλα η διεθνής καινοτομία της LiON Force όπως είναι η ονομασία της νέας βιομηχανικής μπαταρίας λιθίου της Sunlight, αφορά στο σύστημα Glocal όπου μέσω Cloud προσφέρεται αμφίδρομη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο: τα στοιχεία της μπαταρίας ελέγχονται ηλεκτρονικά και δαμάζεται, αφού τα στοιχεία του λιθίου εμφανίζουν ακανόνιστη συμπεριφορά που ελέγχεται ηλεκτρονικά.

Μέσω λοιπόν του Glocal υπάρχει επικοινωνία και πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις μπαταρίες παγκοσμίως και αμφίδρομα, δηλαδή ο χειριστής ή ο υπεύθυνος της αποθήκης λαμβάνει μηνύματα ειδοποίησης, σε περίπτωση που απαιτείται φόρτιση, υπάρχει βλάβη κλπ. Δηλαδή ο χρήστης της μπαταρίας μπορεί να κάνει απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα χρήση και να ζητήσει από την εταιρεία να αλλάξει ή να προσαρμόσει στις εποχικές του ανάγκες τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Οι πρώτοι πελάτες

Ήδη πάντως υπάρχουν οι πρώτες παραγγελίες για το νέο προϊόν της εταιρείας, από το αεροδρόμιο του Ισραήλ, τη χώρα που διακρίνεται για την τεχνολογική της καινοτομία και τις υψηλές απαιτήσεις της σε τεχνολογία και έρευνα, αλλά και από μεγάλο κατασκευαστή ρουχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Δε θέλουμε να μπούμε σε προβλέψεις για τις πωλήσεις, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συντηρητικές προβλέψεις που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη, θα ξεπεραστούν στην πράξη” ανέφερε ο κ. Μπίλλης.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι για την ανάπτυξη και παραγωγή του νέου προϊόντος η συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας (προμήθεια υλικών, τεχνολογία κλπ) φτάνει το 80%.

Σημειώνεται ότι η Sunlight σχεδιάζει να παρέχει στους πελάτες της και δυνατότητα leasing.

Το προϊόν που παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα δουλειάς 10 ετών είναι η εξέλιξη της δουλειάς και της εμπειρίας μας στον κλάδο, είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ένα ξεχωριστό προϊόν που είναι το καλύτερο στον κόσμο, ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Olympia Γιάννης Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος διαθέτει τους πόρους και το όραμα να πάει τη Sunlight σε άλλο επίπεδο, να προχωρήσει την επέκταση της σε διαφορετικές αγορές, με νέες μονάδες συναρμολόγησης και να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 9 =