αρχικηVIRALΗ Ελληνίδα που ξεκίνησε από ένα χωρίο στη Στυλίδα, και τώρα είναι κορυφαία ερευνήτρια του Χάρβαρντ

Η Ελληνίδα που ξεκίνησε από ένα χωρίο στη Στυλίδα, και τώρα είναι κορυφαία ερευνήτρια του Χάρβαρντ

Η 35χρονη Ελευθερία Παλκοπούλου είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Χάρβαρντ, που εστιάζει στην μελέτη των μαμούθ. Και έχει καταγράψει το δικό της success story.

Η ανάλυση του αρχαίου γονιδίου βοηθά στην επανεγγραφή του οικογενειακού δέντρου του γονιδιώματος των γιγάντων του ζωικού βασιλείου. Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένας πρόγονος του ελέφαντα με χαυλιόδοντες ζούσε στα ευρωπαϊκά δάση για περίπου 100.000 χρόνια. Μάλιστα, είναι στενός συγγενής του Ασιατικού ελέφαντα.

Ο αρχαίος Ευρωπαϊκός ελέφαντας συγγενεύει, με εκείνο των αφρικανικών δασών, σύμφωνα με τις έρευνες της Ελευθερίας Παλκοπούλου. Πολλοί ελέφαντες και μαμούθ είχαν έλθει σε επιμιξίες. Είχαν γίνει διασταυρώσεις ευρωπαϊκών ελεφάντων με ασιατικούς, αλλά και μαμούθ.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου συμμετείχε στις έρευνες ανάλυσης DNA δύο αρχαίων ευρωπαϊκών ελεφάντων, οι οποίοι έζησαν πριν από 120.000 χρόνια στη Γερμανία, όπως αναφέρει το Newsone.gr.

Οι ερευνητές παρουσίασαν γενετική ανάλυση από τέσσερα τριχωτά μαμούθ για την ανάλυση του ενός βορειοαμερικανικού μαμούθ και δύο βορειοαμερικανικών μαστοδόντων. Η έρευνα της Ελευθερίας Παλκοπούλου θεωρείται σημαντική για την παλαιογενετική για διάφορους λόγους.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες, η νέα μελέτη πρόκειται να φέρει αλλαγές στο ελεφάντινο οικογενειακό δέντρο. Πέρσι, η Ελευθερία Παλκοπούλου διάβασε για πρώτη φορά το γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου έχει καταγωγή από τις Ράχες Φθιώτιδας, χωριό κοντά στη Στυλίδα. Γεννήθηκε το 1984 και αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 2006. Έπειτα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για τη βιολογία στη Σουηδία. Το διδακτορικό της το έκανε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σουηδίας. Έδωσε έμφαση στην παλαιογενετική και συγκεκριμένα στη μελέτη των μαμούθ. Επίσης, πέρσι μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί, ξεκίνησε να απασχολείται στο

Η έρευνά της διεξήχθη στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με έμφαση στην παλαιογενετική, δηλαδή στην αξιοποίηση των εργαλείων της γενετικής για την καλύτερη μελέτη των ευρημάτων της παλαιοντολογίας, ιδίως όσον αφορά τα μαμούθ στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 5 =