αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Ελληνίδα που έφτιαξε startup στις ΗΠΑ. Και κάνει την ζωή των μεταναστών πιο εύκολη

Η Ελληνίδα που έφτιαξε startup στις ΗΠΑ. Και κάνει την ζωή των μεταναστών πιο εύκολη

«Είμαι περήφανη γιατί διαπιστώνω πως το εγχείρημά μας έχει επιτρέψει σε χιλιάδες μετανάστες να βρουν στέγη και να έχουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ». Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνίδα Νίκη Γουλιμή η οποία μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας συστήνει την εταιρεία της Nova Credit, και διηγείται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια και οι άλλοι δύο συνιδρυτές της εταιρείας κατά την άφιξή τους στην Αμερική. Όσοι έρχονται ως μετανάστες τις ΗΠΑ δυσκολεύονται να κάνουν αιτήσεις είτε για την χορήγηση κάποιου δανείου είτε για την απόκτηση πιστωτικών καρτών, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να ενημερώσει την κάθε τράπεζα ή τον διαχειριστή ενός ακινήτου για το τι οφειλές έχει ένας μετανάστης στην χώρα προέλευσής του. Δηλαδή πρέπει οι μετανάστες να έχουν ήδη έτοιμο το πιστωτικό ιστορικό τους όταν φθάνουν στην Αμερική, διαφορετικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό αφορά μία μεγάλη μερίδα ατόμων που καταφθάνουν στις ΗΠΑ από κάποια άλλη χώρα καθώς όπως αναφέρει και ο Economist, το 2017 οι μετανάστες αντιπροσώπευαν πάνω από το 17% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της Αμερικής.

Επίσης, παρότι η ελεύθερη κίνηση ατόμων αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, δεν υπάρχουν τεχνολογικά συστήματα που να αποστέλλουν το ιστορικό των πιστώσεων του κάθε οφειλέτη πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες στις ΗΠΑ ή κάπου αλλού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτούς τους πελάτες. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν έχουν στα χέρια τους το ιστορικό που να αποδεικνύει την φερεγγυότητα ή μη των ξένων που καταφθάνουν στην εκάστοτε χώρα.

Όπως εξηγεί η κ. Γουλιμή στην Καθημερινή, η απουσία ενός credit passport, ενός δηλαδή διαβατηρίου, που θα ενημερώνει το κάθε ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα όσων έρχονται στις ΗΠΑ, πολλές φορές κρατά εκατομμύρια μετανάστες μακριά από το όνειρό τους.

«Το να χτίσεις εξαρχής το πιστωτικό σου προφιλ απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, ωστόσο πώς θα φαινόταν σαν ιδέα το ενδεχόμενο να μπορείς να χρησιμοποιείς το ιστορικό των πιστωσεων σου από την χώρα προέλευσής σου στις ΗΠΑ, όταν κάνεις αίτηση για ένα δάνειο;», αναφέρει η κ. Γουλιμή. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την Nova Credit, που ξεκίνησε σαν project από τα φοιτητικά έδρανα του πανεπιστημίου Stanford για να μετουσιωθεί σε μία επιχειρηματική προσπάθεια που «λύνει» τα χέρια όσων έρχονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Η νεοφυής εταιρεία λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Αμερικής και των πιστωτικών γραφείων που παρέχουν τις πληροφορίες για το ιστορικό του κάθε μετανάστη. Έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα, όπου εισάγει, μεταφράζει και αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες σε συνεργασία με τα πιστωτικά γραφεία. Επειτα, τα προωθεί έναντι αντιτίμου στο εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Εκδίδει δηλαδή ένα credit passport “το οποίο διευκολύνει την οικονομική πρόσβαση των μεταναστών σε μία νέα χώρα”, σημειώνει η κ. Γουλιμή.

Η Nova Credit, συνεργάζεται με μεγάλα διεθνή γραφεία ενημέρωσης για τις πιστώσεις, όπως το Experian και το Equifax, αλλά και με αντίστοιχα γραφεία στην Νιγηρία, την Βραζιλία, την Βρετανία και σταδιακά και στην Κίνα. Η εταιρεία απασχολεί αυτήν τη στιγμή περίπου 35 άτομα και έχει κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών όπως τα επενδυτικά κεφάλαια Index Ventures, το General Catalyst, το First Round Capital και το NYCA Partners. «Έχουμε αντλήσει χρηματοδότηση περίπου 20 εκατ δολαρίων ενώ εκτός από το γραφείο μας στο Σαν Φρανσίσκο, πρόσφατα ανοίξαμε και άλλο ένα στην Νέα Υόρκη”. Παράλληλα, το credit passport που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση των μεταναστών στις εγχωριες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έχει, όπως μας αναφέρει η κ. Γουλιμή, γίνει αποδεκτό από τράπεζες και διαχειριστές ακινήτων. Στην λίστα τους περιλαμβάνουν το United Nations Federal Credit Union, Canvas Car Leases, MPOWER, Intellirent, First Advantage Tenant Screening, Yardi Tenant Screening, Premium Credit Bureau και Sakura Credit.

Εν τω μεταξύ, σύντομα η ομάδα θα ανακοινώσει και την συνεργασία της με μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, «την οποία όμως ακόμη δεν μπορώ να αποκαλύψω». Η δημιουργία της Nova Credit, δεν αποτελεί όμως αμιγώς ελληνική υπόθεση. Προέκυψε από κοινά βιώματα που είχε η κ. Γουλιμή, με τον Ολλανδό Λοεκ Γιάνσεν και τον Ρώσο Μίσα Έσιποβ. Φοιτητές στο εμβληματικό Stanford University όλοι αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες. Η μεν κ. Γουλιμή, εξασφάλισε φοιτητικό δάνειο με πολύ υψηλό όμως επιτόκιο, ο δε κ. Γιάνσεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει 6 μήνες μπροστά το ενοίκιό του. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία που θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, την οποία σχεδιάζουμε να προωθήσουμε και στην Ελλάδα» επισημαίνει η κ. Γουλιμή. Όσο για το εάν θα επέστρεφε ποτέ πίσω, η ίδια απαντά καταφατικά. «Η γιαγιά μου είναι η συγγραφέας και ιστορικός Αθηνά Κακούρη και η ανάγνωση των βιβλίων της με φέρνει όλο και κοντά στην Ελλάδα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =