αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στο ρεύμα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στο ρεύμα στην Ευρώπη

Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας παραμένει μεταξύ των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για το 11μηνο (μέχρι τις 24 Νοεμβρίου) η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 120,86 ευρώ/MWh, τιμή που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης. Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Ιταλία με 128,11 ευρώ/MWh, η Μάλτα με 127,12 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 124,57 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα οι πιο φθηνές αγορές της Ευρώπης παραμένουν οι Σκανδιναβικές με τη Σουηδία να εμφανίζει τη χαμηλότερη τιμή στα 48,77 ευρώ/MWh. Ακολουθεί η Φινλανδία με 53,96 ευρώ/MWh, η Νορβηγία με 58,97 ευρώ/MWh, η Ουκρανία με 84,06 ευρώ/MWh, και η Δανία με 85,91 ευρώ/MWh.

Πίσω από την εικόνα αυτή στην κατάταξη των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές βρίσκεται το ενεργειακό μείγμα αλλά και ο βαθμός ωρίμανσης των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι στις Σκανδιναβικές χώρες, το ενεργειακό μείγμα περιλαμβάνει υψηλά ποσοστά πυρηνικής ενέργειας καθώς επίσης και φθηνών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών). Επίσης, το διασυνοριακό εμπόριο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των τιμών ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ΑΠΕ αλλά και τη ζήτηση.

Στον αντίποδα στην ελληνική αλλά και την ιταλική αγορά που εμφανίζονται να είναι οι πιο ακριβές αγορές, τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ευρώπη, στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι τιμές να ωθούνται προς τα πάνω. Παράλληλα ο βαθμός της ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι ικανοποιητικός.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, μέχρι στιγμής το Νοέμβριο η Ελληνική αγορά συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές και βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης με μέση τιμή στα 104,18 ευρώ/MWh, πίσω από τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ουκρανία. Οι πιο φθηνές ευρωπαϊκές αγορές το Νοέμβριο είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =