αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα μετατρέπεται σε εξαγωγέα φυσικού αερίου

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε εξαγωγέα φυσικού αερίου

Η ενεργειακή κρίση και η προσπάθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο και σε εξαγωγεά φυσικού αερίου, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των γειτονικών χωρών, κυρίως της Βουλγαρίας.

Αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται τόσο από τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας όσο και από την πρωτοφανή ζήτηση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο των δημοπρασιών για την ενοικίαση των χρονοθυρίδων (slots) για την εισαγωγή φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση και έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές 20,41TWh όταν το 2021 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 5,17 TWh (αύξηση 294,73%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε μείωση της τάξης του 14,25% από τις 52,46 TWh στις 44,98 TWh. Εντούτοις, λόγω της έκρηξης των εξαγωγών, η συνολική ζήτηση παρουσιάζει εντός του 2022 αύξηση της τάξης του 13,47% από τις 57,63TWh στις 56,39TWh.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, από όπου και εισήλθαν οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου. Από τη Ρεβυθούσα καλύφθηκε ποσοστό 42,62% των εισαγωγών, ή αλλιώς 27,87TWh.

Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν στο άθροισμα των ελληνικών εξαγωγών και οι ποσότητες από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, κυρίως με αέριο από τον αγωγό TAP (Αζερμπαιτζάν).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 13 =