αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη

Η Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη

Σε… ρηχά νερά κινείται η Ελλάδα, σε ότι αφορά τα χρήματα που δίνει για Έρευνα και Ανάπτυξη. Οι κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020 στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 148 ευρώ ανά άτομο, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ανέρχεται σε 225 ευρώ! Η επίδοση αυτή  κατατάσσει την χώρα μας κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στην Ελλάδα το 2019 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 120 ευρώ ανά άτομο, το 2018 είχαν διαμορφωθεί σε 104 ευρώ, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 2017, μόλις που έφθαναν τα 82 ευρώ.

Η Ελλάδα υστερώντας στις δαπάνες έχει και σημαντικά μειωμένα οφέλη, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), επιστρέφει 11 ευρώ στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως το Λουξεμβούργο, δαπανά 648 ευρώ ανά άτομο αφήνοντας την Ελλάδα πολύ πίσω από τους κορυφαίους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις της Δανίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με δαπάνες 519 ευρώ ανά άτομο για Ε&Α, με τη Γερμανία να ακολουθεί με 443 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × one =