αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελευθερία Αναγνωστάκη δουλεύει για εταιρεία στις ΗΠΑ από το σπίτι της στην Κρήτη

Η Ελευθερία Αναγνωστάκη δουλεύει για εταιρεία στις ΗΠΑ από το σπίτι της στην Κρήτη

«Ως εργαζόμενη επί σειρά ετών στο τουριστικό κλάδο στο κομμάτι του μάρκετινγκ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η εργασία με φυσική παρουσία ήταν αυτονόητη και υποχρεωτική. Κατάγομαι από έναν κλάδο εργασίας που τα ωράρια καταρρίπτονταν, οι αρμοδιότητες ήταν ολοένα και πιο απαιτητικές, η αναγνώριση ήταν ελάχιστη, η εξέλιξη ήταν αβέβαιη και ο μισθός ήταν σταθερά χαμηλός». Κάπως έτσι, η Ελευθερία Αναγνωστάκη αποφάσισε να αλλάξει μονοπάτι και να μπει στο remote μοντέλο εργασίας.

«Έχοντας λοιπόν φτάσει σε ένα κομβικό σημείο για την καριέρα μου αλλά και για την προσωπική μου ισορροπία, αποφάσισα να αναζητήσω μόνο remote θέσεις εργασίας και μόνο στο εξωτερικό καθώς η Ελλάδα δε μπορούσε να μου προσφέρει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο που ζητούσα» εξηγεί η ίδια.

Σήμερα δουλεύει για εταιρεία στις ΗΠΑ, από το σπίτι της στο Ηράκλειο Κρήτης. Μιλώντας στο It’s Possible περιγράφει πως ακριβώς δουλεύει με αυτόν τον remote τρόπο, πως μπορεί κάποιος/α να βρει αντίστοιχες θέσεις, ενώ αναφέρεται και στους μισθούς που δίνουν οι ξένες εταιρίες.

Πως ξεκινήσατε να δουλεύετε εξ’ αποστάσεως για εταιρία του εξωτερικού; Και σε ποια γεωγραφική τοποθεσία είναι η βάση σας αυτή τη στιγμή;

Όλα ξεκίνησαν με πολύ κόπο, υπομονή κι επιμονή στο Ηράκλειο Κρήτης από όπου είναι η βάση μου. Ως εργαζόμενη επί σειρά ετών στο τουριστικό κλάδο στο κομμάτι του μάρκετινγκ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η εργασία με φυσική παρουσία ήταν αυτονόητη και υποχρεωτική. Κατάγομαι από έναν κλάδο εργασίας που τα ωράρια καταρρίπτονταν, οι αρμοδιότητες ήταν ολοένα και πιο απαιτητικές, η αναγνώριση ήταν ελάχιστη, η εξέλιξη ήταν αβέβαιη και ο μισθός ήταν σταθερά χαμηλός. Έχοντας λοιπόν φτάσει σε ένα κομβικό σημείο για την καριέρα μου αλλά και για την προσωπική μου ισορροπία, αποφάσισα να αναζητήσω μόνο remote θέσεις εργασίας και μόνο στο εξωτερικό καθώς η Ελλάδα δε μπορούσε να μου προσφέρει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο που ζητούσα.

Οδηγός μου σε αυτή την προσπάθεια ήταν το Linkedin. Όλα βρίσκονται εκεί αρκεί να τα αναζητήσουμε σωστά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την κάθε ευκαιρία που υπάρχει.

Φυσικά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος όταν πρόκειται για θέση εργασίας σε εταιρεία του εξωτερικού αλλά πιστεύω αν ο υποψήφιος ξέρει να προβάλλει σωστά τον εαυτό του στο βιογραφικό του αλλά και στη συνέντευξη με τον υποψήφιο εργοδότη του, τότε έχει πολλές πιθανότητες να διεκδικήσει μια καλή θέση σε εταιρεία του εξωτερικού. Άλλωστε οι περισσότερες θέσεις είναι είτε hybrid είτε remote οπότε θεωρείται φυσιολογικό αυτό το καθεστώς. Στη δική μου περίπτωση κατανάλωσα πολύ χρόνο στέλνοντας βιογραφικά σε στοχευμένες εταιρείες που πραγματικά με ενδιέφεραν να εργαστώ. Ο αριθμός βιογραφικών που έστειλα ήταν μεγάλος κι όμως δε σταμάτησα να επιμένω και να μην απογοητεύομαι. Η γραμμή είναι πολύ λεπτή μεταξύ απογοήτευσης και παραίτησης στην προσπάθεια που κάνουμε. Φυσικά και απογοητευόμουν όταν δεν προχωρούσε η συνέντευξη ή όταν λάμβανα αρνητικές απαντήσεις- τουλάχιστον λάμβανα απαντήσεις όταν έστελνα βιογραφικό- αλλά συνέχιζα με υπομονή κι επιμονή μέχρι να καταφέρω το στόχο μου. Ώσπου ήρθε η κατάλληλη στιγμή και η ευκαιρία παρουσιάστηκε!

Πείτε μας λίγες περισσότερες πληροφορίες για την εταιρία στην οποία δουλεύετε αυτή τη στιγμή, ποιες είναι οι δικές σας αρμοδιότητες, αλλά και ποια είναι η γενικότερη πολιτική της εταιρίας σε ότι αφορά τους remote εργαζόμενους.

Η εταιρεία που εργάζομαι είναι από το Dayton στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολείται με το σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις με core business τις εκθέσεις 1) άμυνας & διπλωματίας με στρατιωτικό, αεροπορικό και ναυτικό εξοπλισμο , 2) ασφάλειας και 3) τεχνολογίας. Εργάζομαι ως international project manager εστιάζοντας στην αγορά των ΗΠΑ, ΗΑΕ και Ευρώπης. Πρακτικά είμαι ο μεσάζων μεταξύ πελάτη και έκθεσης. Οι αρμοδιότητές μου περιλαμβάνουν τη διαχείριση ενός έργου (που είναι το εκθεσιακό περίπτερο) από την μελέτη των κανονισμών της κάθε έκθεσης, δημιουργία προσφορών για τους πελάτες, υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στην έκθεση, επικοινωνία & οργάνωση με προμηθευτές του εξωτερικού αλλά και με τον πελάτη (εκθέτη) μέχρι και την επίβλεψη στην κατασκευή του περιπτέρου πριν την έναρξη της έκθεσης. Παράλληλα έχω αναλάβει ορισμένες αρμοδιότητες στο marketing της εταιρείας. Η εργασία αυτή απαιτεί πολλά ταξίδια στις εκθέσεις αυτές κατά την επίβλεψη της  δημιουργίας του περιπτέρου. Επίσης απαιτεί να προσαρμόζεσαι στα διαφορετικά διεθνή περιβάλλοντα, να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, να μεταδίδεις την πληροφορία σε διαφορετικές ομάδες ατόμων: από τον διοργανωτή της έκθεσης, τον τεχνίτη του περιπτέρου, τον εκθέτη που είναι ο πελάτης μας και την κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία (εταιρεία ηλεκτρισμου, ιντερνετ, catering κλπ).

Η εταιρεία που εργάζομαι έχει πάγια πολιτική την remote εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Έχουν στηθεί όλα σε cloud περιβάλλον και επικοινωνούμε μέσω των επαγγελματικών chat εφαρμογών οπότε είναι σα να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον.

Επίσης διοργανώνουμε virtual parties πριν τα Χριστούγεννα, παίζοντας ομαδικά παιχνίδια ενώ μια φορά το χρόνο βρισκόμαστε όλοι από κοντά σε κάποια μεγάλη έκθεση. Οπότε δουλεύουμε μαζί και παράλληλα γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Νιώθουμε πραγματικά σαν οικογένεια και όταν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα το μοιραζόμαστε μεταξύ μας, όχι επειδή είναι υποχρεωτικό αλλά επειδη το νιώθουμε. Αυτό μας συνδέει περισσότερο και αυξάνει την συνεργατικότητα και συναδελφική αλληλεγγυη μεταξυ μας.

Οι άδειες μας διαφέρουν από την Ελλάδα όσον αφορά την ποσότητα αλλά έχουμε τη δυνατότητα να δηλώσουμε τις αργίες της κάθε χώρας που είναι ο καθένας μας και να απουσιάζουμε κανονικά. Επίσης όσον αφορά την ασφάλεια/ένσημα ο καθένας από εμάς εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό όσον αφορά τις υποχρεώσεις στη χώρα που μένει. Τα ωράρια είναι ευέλικτα αλλά ανθρώπινα. Ορίζω το χρόνο μου όπως επιθυμώ αρκεί να βγουν τα tasks. Διαπίστωσα ότι με αυτό το τρόπο εργασίας έχω περισσότερο χρόνο για να κάνω κι άλλα πράγματα και να αναβαθμίσω την ποιότητα της ζωής μου, ενώ δεν νιώθω πλέον άγχος στο αν θα αργήσω, αν θα προλάβω να κάνω τις δουλειές, αν θα ζητήσω άδεια κλπ..  Παράλληλα δουλεύοντας εξ αποστάσεως εργάζομαι πιο ποιοτικά και αποδοτικά από ότι στο γραφείο. Οπότε θεωρώ ότι οι Ελληνικές εταιρείες χάνουν πολλά που δεν καθιερώνουν remote εργασία.

Τι τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να δουλέψει κάποιος remote;

Γρήγορο internet και καλό υπολογιστή ή λαπτοπ είναι τα απαραίτητα για τη δουλειά μας συν μια πολύ καλή καρέκλα γραφείου. Τα τηλέφωνα γίνονται μέσω γνωστών εφαρμογών οπότε και το κόστος μειώνεται σημαντικά για την εταιρεία.

Πως είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρίες;

Οι μισθοί είναι σίγουρα καλύτεροι και αν ο εργαζόμενος προσπαθεί και εξελίσσεται τότε υπάρχει διαρκής ανταμοιβή με bonus. Αυτά θεωρούνται δεδομένα για τις ξένες επιχειρήσεις όπου αναγνωρίζουν κι ανταμείβουν την προσπάθεια χωρίς διαπραγματεύσεις.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να δουλέψει remote από το Ηράκλειο Κρήτης; Ποια είναι τα δεδομένα στο κομμάτι των τεχνολογικών υποδομών, όπως για παράδειγμα την ταχύτητα του ίντερνετ;

Το να δουλέψει κάποιος remote από το Ηράκλειο Κρήτης είναι το ίδιο με την Αθήνα. Ωστόσο η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι η ταχύτητα του ίντερνετ που στο μέρος που κατοικώ δεν είναι η ιδανική και πολλές φορες αναγκάζομαι να ανοίξω τα δεδομένα αν θέλω να κάνω κάτι επείγον, όταν το σταθερό μου ιντερνετ αργεί. Οποιοδήποτε που κάνει δουλειά γραφειου μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε αρκεί να έχει λύσει το θέμα του ιντερνετ.

Οι τεχνολογικές υποδομές στο μέρος που είναι η βάση μου δεν είναι οι καλύτερες. Έχω ιντερνετ με γνωστή εταιρεία τηλεφωνιας και όταν αναφέρω τεχνικο θεμα, έρχεται ένας τεχνικός της περιοχής που από ότι έχω διαπιστώσει έχει ελλιπή κατάρτιση με αποτέλεσμα να μπερδεύεται παρά να λύνεται το πρόβλημα. Ακόμα κι αν το έχω αναφέρει στην εταιρεία αυτό, δεν έχω δει κάποια αλλαγη. Οπότε συνεχιζω να εργαζομαι με την υπαρχουσα ταχυτητα μεχρι να παρουσιαστεί κάτι καλύτερο. Επίσης έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι από διαφορετικά σημεία/περιοχές οπότε αυτό με διευκολύνει αρκετά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + two =