αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ δύναμη της σιωπής: 5 καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμένεις σιωπηλός

Η δύναμη της σιωπής: 5 καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμένεις σιωπηλός

Μερικές φορές, το να μην πεις τίποτα… λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις.

Η τέχνη της σιωπής, αν και υποτιμημένη, είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην καθημερινή μας επικοινωνία. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να κρατάτε τη γλώσσα σας μπορεί να είναι πιο επιδραστικό από το να εκφέρετε μια καλή ομιλία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κρίσιμες στιγμές στη ζωή όπου η σιωπή μιλάει πράγματι πιο δυνατά. Αυτές είναι οι στιγμές που είναι καλύτερο να ακούς απλώς, να απορροφάς και να κατανοείς.

Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε σε περιπτώσεις όπου η σιωπή μπορεί να μας δώσει βαθιά σοφία και ενσυναίσθηση. Ετοιμαστείτε λοιπόν για να κατακτήσετε την τέχνη του να μένεις σιωπηλός.

1) Σε στιγμές θλίψης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή έχει και θλιβερές στιγμές. Σε αυτές τις στιγμές, τα λόγια συχνά απογοητεύουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις το σωστό να πεις σε κάποιον που θρηνεί ή περνάει μια δύσκολη στιγμή.

Μερικές φορές, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις τις σωστές λέξεις. Η σιωπή είναι καλύτερη.

Η σιωπή σε στιγμές θλίψης δεν είναι σημάδι αδιαφορίας ή έλλειψης ενσυναίσθησης. Αντίθετα, μπορεί να μεταφέρει μια βαθιά αίσθηση κατανόησης και συμπόνιας. Στέλνει ένα μήνυμα ότι είστε εκεί μαζί τους, μοιράζεστε τον πόνο τους, ακόμα κι αν δεν λέτε τίποτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σιωπηλή παρουσία σας μπορεί να είναι πολύ πιο παρηγορητική από οποιαδήποτε λέξη που θα μπορούσατε να πείτε. Αυτό είναι όταν η σιωπή λέει πραγματικά πολλά.

Να θυμάστε, λοιπόν, όταν κάποιος θρηνεί, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να γεμίζετε τον αέρα με λέξεις. Απλά ακούστε, απλά να είστε εκεί. Είναι σε αυτές τις στιγμές που η σιωπή γίνεται μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας.

2) Όταν μαθαίνεις κάτι νέο

Όταν μαθαίνουμε κάτι νέο μπορεί να είμαστε ενθουσιασμένοι. Αλλά εκεί είναι που πρέπει να ακούσεις, για να πας ένα βήμα παρακάτω.

Υπάρχουν στιγμές που είμαστε τόσο πρόθυμοι να ανταποκριθούμε ή να αντιδράσουμε που ξεχνάμε να ακούσουμε πραγματικά και να απορροφήσουμε τις νέες πληροφορίες.

Έτσι, είτε μαθαίνετε μια νέα δεξιότητα είτε απλώς συμμετέχετε σε μια συζήτηση, θυμηθείτε τη δύναμη της σιωπής. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ακούσετε πριν απαντήσετε. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσα περισσότερα καταλαβαίνετε.

3) Κατά τις διαπραγματεύσεις

Η σιωπή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει να γεμίσει τις άβολες σιωπές. Αυτή η παρόρμηση είναι τόσο έντονη που οι άνθρωποι συχνά αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα σκόπευαν απλώς για να σπάσουν τη σιωπή.

Σε ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης, η σιωπή μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας. Παραμένοντας σιωπηλός μετά την υποβολή της πρότασής σας, μπορείτε να παρακινήσετε το άλλο μέρος να αποκαλύψει τις σκέψεις του ή ακόμα και να κάνει παραχωρήσεις.

Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι διαπραγματευτές που σταμάτησαν για τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα πριν απαντήσουν κατάφεραν να αυξήσουν την τελική αξία της διαπραγμάτευσης τους κατά 12%.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση, θυμηθείτε: η σιωπή δεν είναι απλώς χρυσός, είναι και κερδοφόρος. Μην βιαστείτε να γεμίσετε τη σιωπή. Αγκαλιάστε τη και αφήστε τη να λειτουργήσει για εσάς.

4) Όταν μιλάει κάποιος άλλος

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά θα εκπλαγείτε πόσο συχνά παραβλέπεται. Όταν κάποιος άλλος μιλάει, είναι σημαντικό να μένεις σιωπηλός και να ακούς. Όχι μόνο επειδή είναι ευγενικό, αλλά και επειδή σας επιτρέπει να κατανοήσετε πλήρως την οπτική του.

Το να διακόψετε κάποιον στη μέση της πρότασης ή να διατυπώσετε την απάντησή σας ενώ ακόμα μιλάει, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Μπορεί επίσης να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι δεν ακούγεται ή δεν τον σέβεσαι.

5) Στη φύση

Έχετε βρεθεί ποτέ ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι οι λέξεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν το θαύμα αυτού που βιώνετε;

Η φύση έχει τη δική της γλώσσα. Ο ήχος των φύλλων, τα πουλιά που κελαηδούν, τα ρυάκια που βουίζουν – όλα λένε μια ιστορία. Αλλά για να το ακούσουμε, πρέπει να σιωπήσουμε.

Όταν ηρεμούμε το μυαλό μας και απλώς ακούμε, μπορούμε να συνδεθούμε με τη φύση σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Μπορούμε να εκτιμήσουμε την ομορφιά του βαθύτερα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγείτε για μια βόλτα στο πάρκο ή για πεζοπορία σε ένα ορεινό μονοπάτι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε και να ακούσετε. Αφήστε τους ήχους της φύσης να γεμίσουν τις αισθήσεις σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η σιωπή μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις όταν πρόκειται να εκτιμήσουμε τον κόσμο γύρω μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 15 =