αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι διαφορές ανάμεσα σε 4Κ- Ultra HD, και… η κομπίνα με τις τηλεοράσεις

Οι διαφορές ανάμεσα σε 4Κ- Ultra HD, και… η κομπίνα με τις τηλεοράσεις

Ο όρος 4Κ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχει φτάσει σε πάρα πολλά προϊόντα τεχνολογίας, είτε μιλάμε για πηγές εικόνας, είτε για τηλεοράσεις και προβολείς. Ωστόσο, είναι λογικό οι καταναλωτές να μπερδεύονται, αφού οι όροι 4K, UHD και Ultra HD περνούν συνεχώς μπροστά από τα μάτια του. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν λίγο τα πράγματα και ας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τους διάφορους όρους.

Όπως αναλύει το Pc Magazine, η βασική διαφορά ανάμεσα στο 4K και το UHD είναι η εξής: το 4Κ αφορά κυρίως την επαγγελματική παραγωγή και το κινηματογραφικό standard στο οποίο δημιουργείται και καταγράφεται το περιεχόμενο, ενώ ο όρος UHD αφορά περισσότερο τους καταναλωτές και τη διαδικασία μετάδοσης σήματος.

Ο όρος «4Κ» εμφανίστηκε μέσω της ειδικής Αρχής DCI (Digital Cinema Initiatives) που ορίζει τις προδιαγραφές για την ψηφιακή παραγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για περιεχόμενο σε ανάλυση 4.096×2.160 pixels και αντιστοιχεί στον αριθμό των οριζόντιων pixel που συνθέτουν την εικόνα σε ένα πάνελ. Επίσης, καθορίζει και τον τρόπο κωδικοποίησης του 4K περιεχομένου. Ένα DCI 4K stream είναι συμπιεσμένο χρησιμοποιώντας το JPEG2000, μπορεί να έχει bitrate έως και 250Mbps και προσφέρει βάθος χρώματος 12-bit 4:4:4.

Το UHD (Ultra High Definition) είναι το επόμενο βήμα του Full HD (1.920×1.080 pixel) και αναφέρεται σε ανάλυση 3.840×2.160 pixel. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο αναφορές, ενώ είναι ξεκάθαρο και ότι οι τηλεοράσεις που πωλούνται στα καταστήματα και διαφημίζονται ως «4Κ» δεν είναι ακριβώς 4Κ, αλλά UHD, όπως σημειώνει το Pc Magazine.Υπάρχουν κάποια panel ανάλυσης 4.096×2.160, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων εντάσσεται στην κατηγορία UHD.

Η λογική λέει ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν εγκαταλείψει τον όρο 4Κ και να χρησιμοποιούν το 2160p, καθώς οι μεταδόσεις εδώ και καιρό χρησιμοποιούν έναν αριθμό που αναφέρεται στον αριθμό των οριζόντιων γραμμών που προβάλλουν και τους χαρακτήρες “i” (interlaced) ή “p” (progressive). Κάπως έτσι προέκυψαν οι ονομασίες στις αναλύσεις 576i (σύστημα PAL), 480i (σύστημα NTSC), 576p (ανάλυση βίντεο σε DVD), 720p (HD), 1080i και 1080p (Full HD).

Είναι γεγονός πάντως πως ο όρος 4Κ έχει επικρατήσει για τα UHD πάνελ και οποιαδήποτε προσπάθεια για “διόρθωση” θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερη σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η ίδια η ονομασία (έστω κι αν κρύβει μια… μικρή εξαπάτηση, ή ανακρίβεια, αν προτιμάτε) αλλά η έλλειψη περιεχομένου σε αυτή την ανάλυση. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπως κονσόλες παιχνιδιών, κάποιους τίτλους σε 4K Blu Ray και υπηρεσίες streaming, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, απλώς βλέπει χαμηλότερης ανάλυσης περιεχόμενο σε UHD οθόνες, με όχι επιτυχή αποτελέσματα πάντα, όσον αφορά την μετατροπή του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + nineteen =