αρχικηVIRALΗ Δανία (ποιος άλλος;) γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο με «ψηφιακό πρέσβη»

Η Δανία (ποιος άλλος;) γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο με «ψηφιακό πρέσβη»

Η δουλειά ενός πρεσβευτή έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά ο πυρήνας της θέσης αυτής παραμένει ίδιος καθώς το καθήκον μιας πρεσβείας είναι να ενεργεί αντιπροσωπευτικά για ζητήματα που αφορούν ένα συγκεκριμένο έθνος ή διεθνή οργανισμό στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η Δανία έρχεται με μια προοδευτική κίνηση να εμπλουτίσει το θεσμό και να τον κάνει εκσυγχρονίσει ως προς τις απαιτήσεις της ψηφιακής πραγματικότητας ενός πλανήτη που πλέον εξελίσσεται συνδεδεμένος άρρηκτα με την τεχνολογία, το ίντερνετ και τα social media. Η Δανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα είναι η πρώτη χώρα που δημιουργεί τη νέα διπλωματική θέση του «ψηφιακού πρέσβη». Όπως διαβάζουμε στη LIFO, πρόκειται για μια θέση που προορίζεται να ασχοληθεί με τις εταιρίες κολοσσούς του διαδικτύου και της τεχνολογίας, όπως το Facebook, η Apple και η Google.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, είναι η πρώτη τέτοια θέση στον κόσμο, αλλά αναμένεται σύντομα το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλα έθνη. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των εταιρειών αυτών, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η Δανία θεωρεί τη σχέση μαζί τους σημαντική. Το 2015, τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας ανήλθαν σε 215,6 δισεκατομμύρια $, σημαντικά υψηλότερο από ό, τι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πορτογαλίας ή της Ελλάδα για το ίδιο έτος. Την ίδια ώρα, η διεθνής επιρροή των εταιρειών τεχνολογίας ξεπερνά ακόμη και τα οικονομικά μεγέθη και πλέον είναι σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της κουλτούρας σχεδόν κάθε χώρας στον πλανήτη. Μέχρι τώρα ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβερνήσεων και εταιριών έχει δείξει συχνά να είναι δυσλειτουργικός ή και ανύπαρκτος, και αυτό είναι που οι Δανοί φιλοδοξούν πρώτοι να αλλάξουν.

Σε συνέντευξη του στην Washington Post, o Δανός Υπουργός Εξωτερικών Anders Samuelsen έδωσε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί ο «ψηφιακός πρέσβης». «Όπως ακριβώς οι πρέσβεις συμμετάσχουν σε ένα διπλωματικό διάλογο με τις χώρες, θα πρέπει επίσης να καθορισθούν και να ιεραρχηθούν ολοκληρωμένες σχέσεις με τους τεχνολογικούς παράγοντες όπως η Google, το Facebook, η Apple και ούτω καθεξής. Η ιδέα είναι να επικοινωνούμε με πολλές εταιρείες και τις νέες τεχνολογίες τους που με πολλούς τρόπους αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών στη Δανία και τη διαμορφώνουν ανάλογα», αναφέρει. «Αν θέλουμε να είμαστε μέρος του τι συμβαίνει, και θέλουμε να έχουμε λόγο σε αυτή την ιστορία, τότε θα πρέπει να έχουμε, νομίζω, έναν πρέσβη για τις τεχνολογίες«, προσθέτει. Πηγή: www.lifo.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − five =