αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Δανία αφήνει τη Huawei έξω από την ανάπτυξη δικτύων 5G

Η Δανία αφήνει τη Huawei έξω από την ανάπτυξη δικτύων 5G

Διευρύνεται διαρκώς το μέτωπο των χωρών που θέλουν να κρατήσουν έξω από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς την κινεζική τεχνολογία και ειδικότερα τον τεχνολογικό κολοσσό της Κίνας, τη Huawei.  Με τις τελευταίες εξελίξεις, η εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου κατά του κινεζικού κολοσσού αποδεικνύεται τελικά επιτυχής.

Τελευταία στη σειρά η Δανία που προσχωρεί σε αυτό το μέτωπο, καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τους προμηθευτές τεχνολογίας G5 από τις στρατηγικής σημασίας υποδομές της αν αυτοί δεν προέρχονται από χώρες συμμάχους και ιδιαιτέρως συμμάχους σε θέματα ασφάλειας. Την είδηση ανέφερε χθες η ιστοσελίδα ειδήσεων τεχνολογίας ITWatch,  επικαλούμενη δήλωση της Δανής υπουργού Αμύνης, Τρίνε Μπράμσεν.

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τη Δανία και τους Δανούς, θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτούς με τους οποίους έχουμε ήδη συμμαχία», τόνισε η κ. Μπράμσεν, κάνοντας χρήση μιας ορολογίας που παραπέμπει ευθέως στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου κατά της Huawei. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την κινεζική εταιρεία ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες του Πεκίνου και χρησιμοποιεί κρυφό λογισμικό με το οποίο κατασκοπεύει τη Δύση. Μέχρι στιγμής οι σκανδιναβικές εταιρείες τεχνολογίας Nordic Telecoms 3, Telia και Telenor δεν έχουν ακόμη επιλέξει προμηθευτή για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς στη Δανία.

Από το περασμένο έτος, όμως, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Δανίας, η TDC, επέλεξε για προμηθευτή της την σουηδική Ericsson αποκλείοντας τη Huawei από τα δικά της δίκτυα πέμπτης γενιάς. Στη σχετική ανακοίνωσή της, άλλωστε, είχε τονίσει πως η απόφασή της έγινε με εμπορικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Παραδεχόταν, ωστόσο,  πως «δεν είναι τυφλή» και πως αντιλαμβάνεται την γενικευμένη ανησυχία για τη Huawei και την ασφάλεια στην τεχνολογία.

Εκκληση

Εχει προηγηθεί, όμως, εδώ και λιγότερο από δύο εβδομάδες η έκκληση της βρετανικής κυβέρνησης προς 10 δημοκρατικές χώρες τις οποίες καλούσε να σχηματίσουν συμμαχία, την «D10» όπως την ονομάζει, προκειμένου να εντοπίσουν από κοινού εναλλακτικούς προμηθευτές. Ζητούμενο να μην εξαρτάται πλέον η Ευρώπη από την κινεζική τεχνολογία.

Στη συμμαχία αυτή όπως την οραματίστηκε η κυβέρνηση Τζόνσον θα συμμετέχουν οι χώρες-μέλη του G7,  Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ που θα προσεταιρισθούν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό ρεπορτάζ των Times, το Λονδίνο έχει ήδη προσεγγίσει την Ουάσιγκτον που, άλλωστε, βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Πεκίνο αλλά και ειδικότερα με την κυρίαρχη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς, τη Huawei.

Η Ουάσιγκτον, για την ακρίβεια προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει τη Huawei για κατασκοπεία και έχει πολύ πριν από την πρωτοβουλία του Λονδίνου ασκήσει πιέσεις σε όλους τους συμμάχους προκειμένου να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό από τα δικά τους δίκτυα πέμπτης γενιάς. Ειδικότερα το Λονδίνο έχει υποστεί εντονότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και να αποφύγει κάθε συνεργασία μαζί της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα αποκόψει τη Βρετανία από το δίκτυο συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, άλλωστε, κατορθώσει να ενσωματώσει στο μέτωπο κατά της Huawei και γενικότερα κατά των κινεζικών τεχνολογιών ορισμένες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία, η Ρουμανία και δύο χώρες της Βαλτικής, Εσθονία και Λετονία έχουν υπογράψει είτε πολυμερή είτε διμερή μνημόνια συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς. 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 10 =